Osobná solidarita

Slovensko nie je jediná európska krajina, ktorá z dobrej pozície „nepokazme si to“ prepadla na celkom opačnú stranu covidových váh.

03.03.2021 20:00
debata (3)

V čase, keď sme sa ocitli na priečkach najvyššej mortality, sme sa o neradostné štatistiky delili napríklad s Portugalskom, ktoré má približne raz toľko obyvateľov ako Slovensko.

Počas prvej vlny bola situácia podobne úspešná ako na Slovensku, až so začiatkom nového roka počet nakazených explodoval. Len za január zomrelo 5 567 ľudí, teda takmer 45 percent dovtedajšieho celkového počtu úmrtí. Na porovnanie, v tom čase malo Slovensko celkovo okolo 4 800 úmrtí. Zdravotnícky systém prakticky skolaboval. Momentálne je však situácia výrazne lepšia a minister hospodárstva Pedro Siza Viera ohlásil niekoľko konferencií týkajúcich sa spôsobov obnovy ekonomiky.

Portugalsko 15. januára vyhlásilo veľmi prísny lockdown so všetkými obmedzeniami slobody pohybu, ktoré to môže obsahovať. Vzhľadom na podozrenia, že zhoršenie pandémie spôsobilo pôsobenie britskej mutácie, krajina zároveň celkom zavrela svoje hranice pre cudzincov. Začiatkom februára nemecké vojenské lietadlo priviezlo lekársku ľudskú aj technickú podporu do poľných nemocníc.

Pozoruhodné však je aj niečo iné: jednotlivé segmenty spoločnosti zareagovali na situáciu spontánnym zomknutím. Napríklad prezident Portugalskej futbalovej asociácie FPF a viceprezident UEFA Fernando Gomes sa vyjadril, že Dom atlétov poskytujú na účely liečby pacientov, aby uľavili preťaženému zdravotníckemu systému a ich zamestnanci budú pracovať ako dobrovoľníci, aby tak „futbal pomohol všetkým Portugalcom v krízovej situácii“.

Bez ďalšieho rozvíjania tejto témy je azda zreteľné, ako veľmi, najmä v ťažkých časoch, pomáha vnútorný pocit spolunáležitosti nadradený všetkým iným osobným sporom, najmä tým o viac a menej dôležitých spoločenských a ekonomických sférach.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #portugalská futbalová reprezentácia #pandémia koronavírusu #Portugalská futbalová asociácia