V koalícii všetko po starom

Niektoré revolúcie sa skončia hneď v zárodku, skôr ako sa plamene rebélie stihnú vôbec rozhorieť. Podobný osud pravdepodobne čaká aj vzburu SaS a Za ľudí. Pretože jedna vec je vyzvať premiéra, aby odstúpil, no niečo úplne iné je spojiť sa s opozíciou a hlasovať o nedôvere vláde...

09.03.2021 19:00
debata (58)

Hoci odchod Igora Matoviča z postu premiéra by bol žiaduci, a to hneď z viacerých dôvodov, je nereálny. V prvom rade tomu bráni jeho ego. Predstava, že by sa dobrovoľne vzdal svojho postu, je rovnako utopická ako predstava, že si vstúpi do svedomia a začne vládnuť s rozvahou.

Ide aj o to, ako sú rozdané karty. A v tomto prípade Richard Sulík ani Veronika Remišová nemajú v rukách žiadne tromfy. Hoci vo verbálnej rovine vystupuje Sulík radikálne – otvorene žiada odchod Matoviča – zároveň musí našľapovať veľmi opatrne. Vzhľadom na svoju pošramotenú povesť rozbíjača Radičovej vlády si nemôže dovoliť druhýkrát urobiť rovnakú chybu (hoci deklaruje, že predčasné voľby nechce), lebo by to znamenalo jeho politickú smrť.

Hoci odchod Igora Matoviča z postu premiéra by bol žiaduci, a to hneď z viacerých dôvodov, je nereálny. V prvom rade tomu bráni jeho ego. Predstava, že by sa dobrovoľne vzdal svojho postu, je rovnako utopická ako predstava, že si vstúpi do svedomia a začne vládnuť s rozvahou.

Remišová sa na rozdiel od „rozdrapeného“ Sulíka k odstúpeniu Matoviča nevyjadrila tak jednoznačne, čo má tiež svoje dôvody. Vzhľadom na to, že Za ľudí sa dlhodobo potáca na hrane zvoliteľnosti a strane hrozí rozpad, musí voliť miernejšiu rétoriku. Od „kiskovcov“ tak Matovičovi nič nehrozí…

Po tom všetkom, čo premiér a minister zdravotníctva za uplynulý rok napáchali, by za normálnych okolností ich odstúpenie žiadalo samotné OĽaNO. Lenže hnutie Obyčajných ľudí a nezávislých osobností nie je štandardným politickým subjektom, tak ani pud sebazáchovy nefunguje u jeho poslancov normálne. Keďže táto politická eseročka stojí a padá na osobe svojho zakladateľa, ktorý vždy pred voľbami vyberie na kandidátku vhodnú zostavu, je len ťažko možné predstaviť si OĽaNO vo vláde bez Matoviča.

Hoci z dlhodobo-taktického hľadiska by odstúpenie Matoviča OĽaNO prospelo, pretože takto sa rúti do istej záhuby, poslanci, vedomí si toho, že ich osud závisí od neho, rozmýšľajú spôsobom: lepší vrabec v hrsti (radšej ešte tri roky v parlamente), ako holub na streche (rekonštrukcia vlády a perspektíva dlhodobejšieho vládnutia). Napr. „katolícky taliban“ zoskupený okolo Anny Záborskej by už asi len ťažko našiel zoskupenie, na chrbte ktorého by sa „zviezol“ do parlamentu. Takto majú akú-takú nádej, že presadia aspoň časť zo svojej konzervatívnej agendy. Napriek rapídnemu poklesu preferencií OĽaNO sa tak Matovič môže v parlamente oprieť o 53 lojálnych poslancov.

Hoci v posledných dňoch sa špekuluje o tom, že by mohol obetovať aspoň ministra Mareka Krajčího, ktorý je zrelý na demisiu, aj to sa javí ako veľmi nepravdepodobné. Matovič by tak uznal, že urobil chybu, a takú mieru sebareflexie od neho nemôže nik čakať…

A tak napriek tomu, že psy štekajú, v koalícii pôjde všetko po starom. Tento kalich horkosti budú musieť občania vypiť až do dna.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #Veronika Remišová