Koalícia v pasci

Koalícia v štýle, aký predvádza, pokračovať ďalej nemôže. To si uvedomujú už takmer všetci zainteresovaní, nielen koaličné strany Za ľudí a SaS, ktoré krízu vyvolali. Akú formu sebareflexie zvolí, je zatiaľ otázne. Pravdepodobne sa neskončí iba jedným koaličným stretnutím. Akékoľvek riešenie nebude mať víťazov, iba porazených, ako poznamenal predseda Sme rodina Boris Kollár.

10.03.2021 19:00
debata (34)

Kto si myslí, že jediný problém vlády je štýl a komunikácia premiéra Igora Matoviča, je na omyle. Ten má síce najväčší podiel, ale nie je jedinou príčinou. Vyhovárať sa na pandémiu tiež nie je namieste. Jej riadenie premiérom a ministrom zdravotníctva Markom Krajčím je síce zlé, ale olej do ohňa prilievali aj ostatné strany, najmä predseda SaS Richard Sulík. A práve spor Matoviča s ním je kameňom úrazu fungovania koalície. Ak si oni sami medzi sebou nevyriešia vzájomný spor, nenastavia pravidlá komunikácie aj v situáciách, keď hlboko nesúhlasia, k žiadnej zmene vládnutia nedôjde ani nemôže prísť.

Boris Kollár má pravdu, že keby aj Matovič rezignoval a odišiel do parlamentu, nič by sa nezmenilo. Ak by tam na základe dohody musel odísť aj Sulík, ich súboj by sa iba preniesol z vlády do Národnej rady. Napätie v koalícii by sa nezmenšilo.

Koalícia je tak v pasci. Buď sa rozpadne, alebo sa bude snažiť v rovnakom zložení hľadať riešenie. Ak chce však opäť získať dôveryhodnosť, musí riešiť krízu postupnými štandardnými krokmi.

Prípadný nový premiér z OĽaNO by bol slabý a musel by plniť koaličné dohody a „odporúčania“ svojho straníckeho šéfa. Opakoval by sa scenár z predchádzajúcej vlády, kedy premiér Peter Pellegrini podliehal straníckemu šéfovi Robertovi Ficovi. Takéto fungovanie by nemohlo dlhšie vydržať.

Riešením nie je ani odvolanie ministra zdravotníctva. Rýchle nahradenie Krajčího niekým „rovnako“ kompetentným, môže situáciu ešte zhoršiť namiesto toho, aby ju upokojilo.

Menšinová vláda OĽaNO a Sme rodina by síce mohla existovať, ale fungovala by ťažko a nakoniec by viedla k predčasným voľbám. Tých sa zase boja všetky koaličné strany okrem SaS. Sme rodina a Za ľudí balansujú na hranici zvoliteľnosti. Kollárovci preto podmienili ďalšiu účasť vo vláde piatimi opatreniami, ktoré im majú získať nejaké tie percentá. Veronike Remišovej hrozia zase odchodom ďalší poslanci. Strana musí preto niečo robiť, ale veľa tromfov v rukách nemá.

Koalícia je tak v pasci. Buď sa rozpadne, alebo sa bude snažiť v rovnakom zložení hľadať riešenie. Ak chce však opäť získať dôveryhodnosť, musí riešiť krízu postupnými štandardnými krokmi. Výmena premiéra je v takýchto krízach vždy až posledným krokom. Práve požiadavka na jeho odvolanie pôsobí trochu „matovičovsky“ – unáhlene bez premyslenia si následkov. Sebareflexiou musí prejsť každý člen vlády. Na výmenu totiž nie je iba Matovič a Krajčí, ale aj mnoho iných ministrov, ktorí svoju funkciu nezvládajú.

Pokiaľ nedôjde k zmene štýlu vládnutia, komunikácie Matoviča a urovnaniu jeho sporu so Sulíkom, sú čestnejším riešením nové voľby, ako pokračovanie koalície s novým premiérom. Pretože obnovenie elementárnej dôvery v politiku sa nedá dosiahnuť iba šachovými rošádami, ale treba sa spýtať priamo občanov vo voľbách.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Sme rodina #koaličná kríza #Za ľudí #Marek Krajčí #vláda Igora Matoviča