Ľahko prišlo, ľahko odišlo

Mala to byť vláda zmeny, no zdá sa, že na ňu budeme spomínať len ako na vládu veľkého chaosu. Kabinet Igora Matoviča by pre všetkých politikov mal byť varovaním, že nestačí byť proti niečomu, pretože ak chýba skutočný tmel a najmä schopnosť vládnuť, tak stavba sa veľmi rýchlo rozpadne.

16.03.2021 19:00
debata (54)

Pritom táto zostava mala všetky predpoklady byť úspešná – ľudia si želali zmenu a vládne strany dostali vo voľbách silný mandát. Napriek tomu dnes koalícia stojí pred rozpadom. Kde sa stala chyba?

Zdá sa, že aj neštandardná politika Igor Matoviča, ktorá ho vyniesla hore, má svoje limity. Ľudia od politikov očakávajú, že budú predvídateľní a dôveryhodní. Ani jednu z týchto požiadaviek Matovič nespĺňa. Nik netuší, čo povie alebo vykoná o hodinu. Stačí si len zrekapitulovať, čo sa stalo v uplynulých týždňoch: najprv všetkých zaskočil dovozom vakcíny Sputnik, potom dôvetkom na tlačovke, že Krajčí odstúpi až vtedy, keď sa začne očkovať Sputnikom a napokon cez víkend šokoval vyhlásením, že by sa načas stiahol do úzadia a prenechal by časť svojich kompetencií niekomu inému. Takto si dôveru občanov rozhodne nezíska…

Matovičovi sa podarilo to, čo doteraz dokázal azda iba Vladimír Mečiar – spojiť do jedného šíku úplne rozličné tábory – národniarov, mestských liberálov, konzervatívcov i sociálnych demokratov.

Politici vládnej koalície intenzívne pracujú na tom, aby ľudia stratili nielen posledné zvyšky dôvery voči nim, ale aj voči politike ako takej. Máme jediné šťastie, že kotlebovci sú momentálne rozhádaní.

Rozdiel oproti r. 1998 je však zásadný v jednej veci. Strany vtedy boli ešte skutočnými politickými subjektmi a nie iba jednoosobovými eseročkami. Disponovali odborníkmi, ktorí po rokoch mečiarizmu boli schopní urobiť zásadné hospodárske reformy a pripraviť novelu ústavy.

Čo máme v parlamente dnes? Nesvojprávnu masu. Keď človek počúva vyjadrenia niektorých poslancov OĽaNO, tak sa chytá za hlavu, čo za trpáci to tam sedia. V pondelok podvečer sme sa od nich dozvedeli, že všetci stoja za premiérom a lídrom hnutia Igorom Matovičom. Keby sa ozval aspoň jeden jediný, ktorý by vyjadril svoj vlastný názor! Nuž, takto to vyzerá, keď niekto pozberá obyčajných ľudí z ulice, ktorí potom visia na šnúrke od predsedových gatí… Keďže celé hnutie stojí a padá s Matovičom, je zrejmé, že všetci sú odhodlaní spáchať spoločne harakiri.

Úpadok politickej triedy je do očí bijúci! Kým v minulosti boli rôzne odchýlky skôr výnimkou, dnes sú štandardom.

Politici vládnej koalície intenzívne pracujú na tom, aby ľudia stratili nielen posledné zvyšky dôvery voči nim, ale aj voči politike ako takej. Máme jediné šťastie, že kotlebovci sú momentálne rozhádaní a podľa prieskumov by sa ocitli mimo parlamentu. Ak by však na scéne existoval podobný subjekt so silným lídrom, tak by Slovensko malo „zarobené“ na vážny problém. Ľudia by sa k nemu utiekali ako k poslednej spáse. Čo nie je, však čoskoro môže byť…

Pretože Igor Matovič tak ako ľahko moc získal, ju čoskoro aj ľahko stratí.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič