Len vydržať!

Situácia v koalícii začína byť čoraz neprehľadnejšia. V tejto chvíli sa ako istý javí iba odchod SaS. Strana Za ľudí síce bola už jednou nohou preč, no Veronika Remišová stále váha. Dokonca sa objavili šumy, že by mohla vo vláde ostať, výmenou za ďalšie ministerské kreslá...

18.03.2021 19:00
debata (9)

Špekuláciám nahrávajú aj Remišovej nejednoznačné vyhlásenia: „Sulík nerokuje, dáva ultimáta a nepremyslené vyhlásenia. Každý deň má nové požiadavky, z Matoviča navyše urobil úplného chudáka. Ak chcel docieliť, že odstúpi, tak dosiahol presný opak,“ povedala v stredu pre aktuality.sk a nasledujúci deň pred médiami vyhlásila: „Mrzí ma, že Richard Sulík si zabuchol dvere.“ Takto vyzerajú slová niekoho, kto je pevne rozhodnutý, že kabinet opustí?

Je nad slnko jasnejšie, že Igor Matovič nikam neodíde. Vie, že musí vydržať, kým pandémia nezoslabne a ľudí začnú zamestnávať iné otázky. Na rozdiel od Sulíka, on nikam neodchádza.

Hoci sa dá očakávať, že ministerka Kolíková a niektorí poslanci Za ľudí s takýmto postupom nebudú súhlasiť, zotrvanie Remišovej vo vláde by nebolo až také prekvapujúce. Nie veľmi výrazná ministerka môže mať jednak „citovú“ väzbu k OĽaNO, v drese ktorého strávila takmer štyri roky, a jednak si je vedomá toho, že nemá veľmi čo stratiť.

V prípade, že by „kiskovci“ odišli, je veľmi nepravdepodobné, že v nasledujúcich voľbách (predčasných či riadnych) by sa do parlamentu znova dostali. Takto by mali istotu „komfortného dožitia“. Navonok by strana Za ľudí svoje zotrvanie vo vláde mohla prezentovať tak, že chce dokončiť reformy, ktoré sľúbila občanom, a potom by už pokojne mohli „umrieť na krásu“ s vedomím, že vykonali, čo bolo v ich silách. Bol by to síce podraz voči Sulíkovi, nuž ale tak to niekedy v politike chodí.

Takýto krok by nepochybne rozčesol Za ľudí na dve polovičky. Otázne je, či by vláda mala k dispozícii aspoň 5 mandátov, ktoré potrebuje na zabezpečenie parlamentnej väčšiny a či by sa prípadná trojkoalícia nemusela opierať aj o hlasy niektorých opozičníkov.

Napriek tomu, že Matovič práve neoplýva diplomatickými schopnosťami, je isté, že bude ochotný urobiť všetko preto, aby sa udržal na poste premiéra. A to by znamenalo získať aj hlasy kuffovcov či mazurekovcov.

Legitimizoval by tým extrém, ale to už poslanci OĽaNO na parlamentnej úrovni urobili, keď hlasovali za návrh kotlebovcov. Treba však povedať, že Matovič by nebol prvý ani posledný politik EÚ, ktorý by visel na šnúrke extrémistických gatí. Napríklad v Dánsku osem rokov fungovali menšinové vlády Andersa Fogha Rasmussena (áno, toho, čo neskôr šéfoval NATO) len vďaka podpore krajne pravicovej Dánskej ľudovej strany, ktorá bola známa svojou protieurópskou a protimigrantskou rétorikou. Po príklady však nemusíme chodiť ani tak ďaleko. V susednom Rakúsku boli haiderovci dokonca súčasťou vládnej koalície!

Zaujímavé bude skôr to, ako by svoje prípadné zotrvanie vo vláde zdôvodnila Veronika Remišová (potom, čo ho podmienila odchodom Matoviča i Sulíka), pretože je nad slnko jasnejšie, že Igor Matovič nikam neodíde. Vie, že musí vydržať, kým pandémia nezoslabne a ľudí začnú zamestnávať iné otázky. Na rozdiel od Sulíka, on nikam neodchádza.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Richard Sulík #Igor Matovič #Veronika Remišová