Kto je tu deviant?

ĽS NS predložila ústavný zákon o ochrane tradičného modelu rodiny. Návrh podporilo 26 koaličných poslancov. Prečo nie, veď ide o spoločné konzervatívne hodnoty. Navyše nebola porušená koaličná zmluva. Tá umožňuje najmä v kultúrno-etických otázkach, pri ktorých neexistuje spoločná dohoda, poslancom hlasovať podľa svojho svedomia.

18.03.2021 20:00
debata (86)

Kotlebovci to šikovne využívajú. Predkladaním konzervatívnych zákonov chcú mnohých takto orientovaných koaličných poslancov dostať do pasce. Buď sa nepridajú a budú na nich môcť poukazovať, že nezastupujú záujmy konzervatívneho voliča a robia iba poskokov liberálom, alebo zahlasujú a kotlebovci budú argumentovať, že nie sú žiadni extrémisti, veď aj koaliční poslanci ich podporujú. Vylepšia si tak imidž.

Oveľa závažnejší je však obsah zákona. Kotlebovci okrem iného navrhujú do ústavy zakotviť, že vychovávať deti a rodičovské práva by mohli mať výlučne páry opačného pohlavia. To sa bude týkať aj detí, ktoré si prinesie do homosexuálneho zväzku partner, napr. po smrti matky? V dôvodovej správe zákona navrhujú zakázať zmenu pohlavia a tretie, neutrálne pohlavie, údajne vymyslené „rôznymi deviantmi a ultraliberálmi“. Obávajú sa, že „niektorí devianti“ sa budú môcť považovať za súčasť tretieho, neutrálneho pohlavia, ako je to bežné v niektorých štátoch EÚ.

Tu nejde iba o dehonestujúce výroky zakotvené v návrhoch zákonov v Národnej rade. Ide možno aj o podnecovanie nenávisti a obmedzovanie práv ľudí inej sexuálnej orientácie. Je pravdepodobné, že kvôli týmto formuláciám padnú aj trestné oznámenia. Narazia však asi na výrokovú imunitu poslancov.

Zarážajúce je, že za takéto formulácie vôbec hlasovali koaliční poslanci, ktorí sa dušovali priniesť novú slušnú politiku. Ako je vlastne možné, že tieto výroky prešli vedením parlamentu? To ich nikto nečíta, či ide o slobodu slova? Alebo ich schválil priamo predseda NR Boris Kollár, ktorý za návrh hlasoval. Nemal by aj on zvážiť zotrvanie vo funkcii?

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Marian Kotleba #Boris Kollár #Sme rodina #konzervatívci #Národná rada SR #LGBTI+