Vakcinačné podrazy

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v nedeľu oznámila, že Európska únia sa o vakcíny proti COVID-19 nebude deliť s inými krajinami, kým v EÚ nebude „lepšia situácia v ich výrobe“.

21.03.2021 20:00
debata

Do Veľkej Británie odkázala, že EÚ má páky na to, aby zastavila export vakcín britsko-švédskej farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca do ďalších krajín, pokiaľ si „nesplní svoje povinnosti voči EÚ“. Britom vakcíny dodávame, dodala, ale od nich sme nedostali nič. Môže v súčasnej situácii niečo lepšie vystihnúť preteky v arogancii a morálne vajatanie „vyspelého sveta“, ako toto vzájomné vakcinačné vydieranie, odsudzujúce chudobné krajiny na odrobinky zo stola?

Minulý rok to boli štáty Európy a Severnej Ameriky, kto najdlhšie vajatal, keď išlo o povinné nosenie rúšok, oháňal sa „osobnou slobodou“ a dával mizernú, ak vôbec nejakú, podporu ľuďom prežívajúcim v lockdowne. Teraz, v panickom strachu, sa tie isté najbohatšie krajiny na medzinárodnej scéne pretekajú v najplytkejších výhovorkách vakcinačnej diplomacie a vo vzájomných podrazoch. Podľa medzinárodnej siete People's Vaccine Alliance západné farmaceutické spoločnosti nielen že nie sú ochotné odtajniť výrobné technológie, aby sa tak mohlo vyrábať viac dávok vakcín celosvetovo, ale ich chudobným krajinám predávajú niekoľkonásobne drahšie. Len predmetná britská AstraZeneca, podľa toho istého zdroja, predáva vakcínu Juhoafrickej republike, ktorá je v Afrike zasiahnutá najväčšmi, za dvaapolkrát vyššiu cenu, ako ju predáva pre EÚ.

Naťahovanie medzi Európskou úniou a Veľkou Britániou pôsobí ako pobehovanie medzi obláčikmi plnými zlata čakajúc, z ktorého viac zaprší. Von der Leyenová neklame, ak hovorí, že EÚ do Británie exportovala deväť miliónov dávok vakcín, ďalších 25 miliónov, ktoré vyviezla zväčša do bohatých krajín (Singapur, Saudská Arábia, Hongkong, Japonsko, Kanada…) však svedčí o tom, že kapacitu EÚ má.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Ursula von der Leyenová #AstraZeneca #vakcína proti covidu