Rozpúšťajúca sa vláda

Situácia v koalícii je od začiatku marca ako na hojdačke. Podmienky, ultimáta a hrozby rozpadu striedajú dohody. Po utorkových demisiách ministra hospodárstva Richarda Sulíka a ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej je zrejmé, že sa blíži finiš. Vláde už chýbajú štyria ministri, takto sa ďalej vládnuť nedá. Musela zareagovať aj prezidentka, ktorá premiéra vyzvala, aby podal demisiu.

23.03.2021 19:00
debata (67)

Ťah s demisiami premiérovi Igorovi Matovičovi nevyšiel. Domnieval sa, že ich vyžiadaním donúti strany SaS a Za ľudí na dobrovoľný odchod a OĽaNO bude pokračovať v menšinovej vláde so Sme rodina s podporou štyroch nezaradených konzervatívnych poslancov. Vláda by síce mala iba 70 poslancov, plus štyroch v zálohe, ale to by jej za určitých okolností stačilo na vládnutie.

Škrt cez rozpočet však Matovičovi urobil predseda Sme rodina Boris Kollár. Ten povedal, že buď sa koaličné strany dohodnú do konca budúceho týždňa, alebo budú predčasné voľby. Uvedomil si, že menšinová vláda by mala veľmi nízku legitimitu v spoločnosti. Tak či tak by to viedlo k predčasným voľbám. Rozdiel by bol iba ten, že by na to doplatila Sme rodina. Už dnes je na hranici zvoliteľnosti do parlamentu a menšinová vláda by bola klincom do rakvy.

Nech sú už príčiny akékoľvek, aj neobjektívne, Matovič si musí uvedomiť, že svojím zotrvaním ničí nielen seba a OĽaNO, ale podkopáva celú politiku zmeny, na ktorej je postavená táto vláda, ako aj nádej jej voličov.

Matovič chce získať čas. Stavil na zlepšujúcu sa epidemiologickú situáciu a na zhoršovanie situácie v iných krajinách EÚ. Aj tam sa už šíri britská mutácia vírusu a zavádza sa masívne testovanie. Mohol by argumentovať, že na Slovensku sme mu krivdili. Lenže nepochopil, že to už nie je o tom, ani o permanentných sporoch so Sulíkom. Je to o vysokej nespokojnosti občanov s tým, ako vôbec Matovič vedie krajinu. Nech sú už príčiny akékoľvek, aj neobjektívne, Matovič si musí uvedomiť, že svojím zotrvaním ničí nielen seba a OĽaNO, ale podkopáva celú politiku zmeny, na ktorej je postavená táto vláda, ako aj nádej jej voličov.

Nikto nevie, čo sa stane, pretože Matovič je nevyspytateľný. Čo platí ráno, už večer platiť nemusí. Bude Matovič trvať na nových požiadavkách? Padne na nich vláda či je to len taktický ťah? Dá sa pochopiť, že aj OĽaNO môže mať požiadavky, ale nie ako blesky z jasného neba. Napríklad, že Kolíková, ktorú doteraz Matovič chválil, nemôže byť členkou novej vlády, a on sám bude podpredsedom vlády proti korupcii. Kam sme dospeli, že vládne posty sa tvoria podľa ľubovôle víťazov?

Ak by Matovič zostal vo vláde, ako to bude fungovať, keď jej predseda mu bude stranícky podriadený? Pri vláde Ivety Radičovej, kde jej stranícky šéf Mikuláš Dzurinda bol ministrom zahraničných vecí, to nefungovalo. Nádeje, že nový premiér odstráni všetky koaličné pnutia, sú tiež iluzórne. Minister financií Eduard Heger – o ktorom sa najčastejšie hovorí – je síce komunikatívny, ale stačí to na taký významný post? Nebol by vhodnejší hoci Ján Budaj, najväčšie prekvapenie vlády, ktorý má oveľa vyššiu autoritu v spoločnosti?

Ide tu však o niečo podstatnejšie. OĽaNO by si malo s pokorou uvedomiť, že jeho postavenie v parlamente vôbec nekorešponduje s jeho postavením v spoločnosti a výsledok volieb bol krátkodobý záblesk. Ak si to ujasní, koalícia by mohla mať ešte šancu.

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba
Viac na túto tému: #demisia #OĽaNO #vláda SR #Richard Sulík #koalícia #Igor Matovič #Ján Budaj #Sme rodina #Eduard Heger #Mária Kolíková