Rukojemník Slovensko

Premiér Igor Matovič v nedeľu vyhlásil, že je pripravený podať demisiu. Splnil by tak podmienku strán SaS a Za ľudí. Najsilnejšia vládna strana OĽaNO zároveň stanovila vlastné podmienky, po ktorých splnení vstúpi do novej vlády.

24.03.2021 18:00
debata (4)

V normálnej koalícii by to bol jasný signál, že sa začínajú rozhovory o novej podobe spolupráce. A tá nemôže byť postavená iba na odstavení Matoviča.

Namiesto vyjednávaní podávajú ministri demisie ako na bežiacom páse. Bolo by to v poriadku, keby strany SaS a Za ľudí vypovedali koaličnú zmluvu. To sa nestalo. Koaličné rokovania sa vlečú už tri týždne a nikde nie je napísané, že sa skončia zajtra, hoci by Matovič podal demisiu aj okamžite. Kto za ten čas bude riadiť ministerstvá? Akú majú títo ministri zodpovednosť? Mária Kolíková podala demisiu pre nespokojnosť s Matovičom a hneď po nej začala rozprávať, aké mali dobré vzájomné vzťahy. Kde je tu logika?

Je jasné, že keď Matovič s Richardom Sulíkom budú spolu sedieť vo vláde či v parlamente, ich vzájomné prekáračky budú pokračovať. Riešením by preto bolo, keby si pole pôsobnosti rozdelili. Sulík pritom sľúbil, že je ochotný nebyť členom vlády, pokiaľ Matovič nebude predseda. Teraz obrátil a hovorí, že chce byť členom, pokiaľ ním bude aj Matovič. Zároveň si vyhradil, aby bol pre Matoviča vytvorený nový vládny post. Pritom OĽaNO dalo SaS z číreho priateľstva jedno ministerské kreslo navyše. Teraz, keď sú vzťahy napäté, ho požaduje naspäť. Sulík sa búri. Nikto nechce ustúpiť. Obaja páni sa správajú ako kohúty na smetisku. Slovensko však nie je smetisko! Občania od nich požadujú rýchle a čo najlepšie riešenie pre celú krajinu.

Koaličné strany síce tvrdia, že im ide iba o nás, v skutočnosti si v spore eg vzali Slovensko za rukojemníka. Žiaľ, zdá sa, že i keď sa dohodnú na nejakej rekonštrukcii vlády, ich rukojemnícka dráma bude pokračovať.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #demisia ministrov #demisia vlády #koaličná kríza #vláda Igora Matoviča #rekonštrukcia vlády