Matovič bez eufemizmov

Minimálne odkedy sa na Slovensku rieši súčasná koaličná kríza, žijeme v zajatí eufemizmov. To je spôsob, ako jemnejšie pomenovať vskutku hrubé, nepríjemné skutočnosti, prípadne sa vyhnúť odpornému vulgarizmu a zároveň byť dostatočne veľavravný.

26.03.2021 20:00
debata (12)

O premiérovi Igorovi Matovičovi sa už rok hovorí ako svojskom, populistickom, „inom“, prípadne ako o simplexnom – teda prostáčikovi s diktátorskými rysmi a vrtkavými emóciami, ktorý všetkých drží pod – eufemisticky – krkom.

To, že si priazeň skalných udržiava prostredníctvom sociálnych sietí, že sa prostredníctvom nich prihovára nevestám, psom, vlkom, býkom i vtákom, i to, že nimi degraduje svojich „poddaných“ z vlády i z podzámčia, to je už taká normálna súčasť moderného folklóru. Ak sa niekoľko dní neobjaví žiadny status v slovenčine na úrovni deklasovaného plážového rozvážača vyprchanej malinovky, pôsobí to ako bezvládie. Ale až tam, aspoň formálne, ešte nie sme. O premiérovi a (ex)ministroch a (ex) politických partneroch ešte stále uvažujeme ako o politikoch – hoci mnohí naozaj urobili všetko preto, aby sme realitu konečne zbavili kvetnatých eufemizmov. Od zľahčovania sfalšovaných diplomových prác po ostentatívne zbavovanie sa nánosov vzdelania a kultúrnosti na medzinárodnej platforme (pôdoryse) pod covidovým rúškom „svojskosti“.

Tlak na Matoviča je veľký. Je celkom jedno, že toto číslo nemá s politikou nič spoločné a že je vedľajšie, že sa zatiaľ rozpadávajú zvyšky štátu aj morálky. Stačí, ak príde s novým statusom, kde na vtip, že ak podá prezident USA demisiu, odstúpi, náš „srandista“ reaguje, vraj dobrý nápad. Koľko miliónov nautických míľ to má do štátnictva?

V Dostojevského románe Idiot trvá len krátko, kým spoločnosť pochopí, že knieža Myškin žiadny idiot nie je. V súčasnosti písanom slovenskom románe opak tiež netrval až tak dlho. Už mu len dať názov – bez eufemizmov.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #demisia ministrov #Fiodor Michajlovič Dostojevskij #Idiot #koaličná kríza