Ukrižovanie Igora?

Predstavitelia OĽaNO naznačili, že počas víkendu chcú vyriešiť koaličnú krízu. Do Veľkej noci by koaličná rada predstavila novú vládu. Hoci z OĽaNO presakujú hlasy, že sa nevzdajú Igora Matoviča na premiérskom poste a novú vládu nemienia podporiť. A možno všetky prieťahy sú iba hrou, aby pred Veľkou nocou mohli prísť s obrazom ukrižovaného Igora.

26.03.2021 19:15
debata (49)

Matovič už druhú šancu nedostane. Konečne to pochopil. Ani ako podpredseda vlády pre korupciu. To bol zase jeden z jeho šialených nápadov, ktorý si nepremyslel a hneď hodil do pľacu. Zvažovaná trojkoalícia OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí by síce naškriabala aj s pomocou niektorých nezaradených poslancov väčšinu, ale znamenala by rozpad poslaneckého klubu Za ľudí, následne celej strany. Bola by to politická samovražda, to si predsedníčka Veronika Remišová uvedomuje.

Predčasné voľby by neboli výhodné pre nikoho, už ani pre SaS, ktorá teraz rozdáva karty. Nová vláda by sa nezaobišla buď opäť bez Matoviča, alebo bez bývalých politikov Smeru, dnes Hlasu.

Čo koalícia podceňuje, je výber nového premiéra. Na to môžu čoskoro doplatiť. Ak sa chce koalícia vzkriesiť, musí mať šťastnú ruku. Budúci premiér by mal byť autoritou v koalícii aj v spoločnosti, nielen na zasadaní vlády, ktorého však inak majú koaliční lídri omotaného okolo prsta.

Matovič si však všetko pokazil sám. Pritom mal všetky tromfy v rukách. Ak by nebol politický amatér, nepresadzoval si stále svoje, neurážal kadekoho, mohol sa v januári zbaviť svojho rivala a odvolať Richarda Sulíka z postu ministra. Stačilo poukázať, že to bol on, kto zabránil skorému lockdownu, čo zapríčinilo prudký nárast šírenia vírusu. Veľký politický profesionál Mikuláš Dzurinda to vedel ako premiér urobiť neraz s noblesou a rivala si doslova vychutnal. V súboji s Matovičom sa Sulík ukázal ako oveľa lepší politický stratég.

OĽaNO má pravdu v tom, že keď obetovalo Mareka Krajčího a Igora Matoviča, má právo stanoviť si požiadavky. To, že ani Sulík nebude členom vlády, je minimum. Namieste je aj nové prerozdelenie ministerstiev, nielen navrátenie jedného OĽaNO zo strany SaS. Napríklad výmena na ministerstvách zdravotníctva, kultúry a školstva by len prospela.

Čo koalícia podceňuje, je výber nového premiéra. Na to môžu čoskoro doplatiť. Premiér nie je len prvý minister, ktorý riadi vládu. Na neho sa obracia celá pozornosť, denne stojí vo svetle reflektorov. Mnohí, do ktorých sa vkladali nádeje, pohoreli, iní prekvapili. Ak sa chce koalícia vzkriesiť, musí mať šťastnú ruku. Či to už bude Eduard Heger, Ján Budaj alebo niekto iný, treba mať vopred rozanalyzované predpoklady kandidátov. Budúci premiér by mal byť autoritou v koalícii aj v spoločnosti, nielen na zasadaní vlády, ktorého však inak majú koaliční lídri omotaného okolo prsta. To už naznačil Sulík, ktorý si kladie podmienky, že o novej vláde bude SaS vyjednávať iba s novým premiérom. Chcú obísť koaličnú radu, čo neveští nič dobrého.

Zdá sa, že Matovič nateraz prehral. Nemusí to tak byť. Síce stratí štátnickú funkciu, ale zároveň sa stane voľným hráčom. V tejto role sa vždy cítil ako ryba vo vode. Môže to byť cesta vzkriesenia jeho dôveryhodnosti, ktorá je takmer na dne. To môže viesť k zvýšeniu volebných preferencií OĽaNO a tým aj vyjednávacej sily a pomerov v koalícii.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #koalícia #Igor Matovič #demisia ministrov #Ján Budaj #Eduard Heger #nová vláda #vláda Igora Matoviča