Striedanie stráží

Je asi svetovým unikátom, že človek, ktorý absolútne nezvládol riadenie vlády, bude mať na starosti taký dôležitý rezort, akým je ministerstvo financií. Kým doteraz Matovič riadil „iba“ boj s pandémiou (vieme ako), teraz sú ohrozené aj naše peniaze. Navyše, Matovič svojou prítomnosťou v zrekonštruovanom kabinete bude naďalej pôsobiť deštruktívne, čo neveští nič dobré...

30.03.2021 19:00
debata (19)

Táto personálna rošáda pripomína časy, keď pre neschopnosť niekoho vykopli na ešte vyššie miesto. Našťastie, zväčša mal okolo seba dostatok ľudí, ktorí na chod danej inštitúcie dohliadli, a tak škody neboli také veľké. Rezort financií disponuje množstvom kvalitných odborníkov. Otázne je, či im bude umožnené pracovať tak, aby mohli minimalizovať prípadné škody, ktoré napácha nový financmajster, alebo prevládne jeho svojvôľa.

Matovič sa síce v nedeľu tváril ako Kristus, ktorý všetkým odpúšťa, no o jeho zlyhaniach nepadlo ani slovo. Až v utorok, keď podal demisiu, poprosil o odpustenie všetkých chýb, ktoré za rok spravil. Keďže Matovič je bytostne presvedčený, že obeťou je on, tak takéto slová v jeho prípade možno považovať za veľkú vzácnosť.

Všetci vieme, aký je Igor Matovič, no netušíme, aký typ politika bude Eduard Heger. Zatiaľ sa ukazoval ako lojálny spojenec Matoviča, bez nejakých osobných mocenských ambícií. Existuje preto predpoklad, že status quo ostane zachovaný a opraty bude v rukách držať ďalej šéf OĽaNO.

Takáto sebaprezentácia mala za cieľ „upozadiť“ to, že v podstate dosiahol to, čo chcel – svoje zotrvanie vo vláde. O niečom takom mohol napr. Robert Fico pred tromi rokmi iba snívať. Keď bol postavený pred požiadavku na svoj odchod, tak v priebehu niekoľkých dní odišiel a nešpekuloval mesiac o tom, ako silou-mocou zostať vo vláde. Kde je dnes to „slušné Slovensko“, prečo nie sú v uliciach demonštrácie za Matovičov odchod? Naopak, všetci ministri verklíkujú ten nezmysel, že išlo o štátnické gesto. Prosím? To azda nemyslia vážne!

Všetci vieme, aký je Igor Matovič, no netušíme, aký typ politika bude Eduard Heger. Zatiaľ sa ukazoval ako lojálny spojenec Matoviča, bez nejakých osobných mocenských ambícií. Existuje preto predpoklad, že status quo ostane zachovaný a opraty bude v rukách držať ďalej šéf OĽaNO.

Podobný model už niekoľko rokov funguje v Poľsku. Jarosław Kaczyński nie je premiérom ani prezidentom, no je to práve on, kto stále ťahá za nitky z pozadia. Má voľnejšie ruky a stále zostáva ikonou strany Právo a spravodlivosť. Keď sa mu pred pár rokmi znepáčila premiérka Beata Szydlová, tak ju neváhal nahradiť Mateuszom Morawieckim. Heger bude v Matovičovej mocenskej partii zohrávať podobnú úlohu. Keďže na koaličnej rade sa bude stretať predsednícky štvorlístok, Matovič ako predseda strany s najväčším poslaneckým klubom zostane v koalícii naďalej hegemónom.

Napriek prísľubom o pokoji zbraní tak skôr či neskôr dôjde k novému konfliktu medzi Matovičom a Sulíkom. Navyše obaja lídri budú sedieť v tom istom kabinete, čo riziko konfliktu ešte zvýši.

Samozrejme, môže sa stať, že keď Eduard Heger okúsi moc, jeho lojalita voči straníckemu šéfovi začne klesať a premiér sa začne správať autonómne. To by ho však pravdepodobne vynieslo mimo obežnej dráhy OĽaNO, podobne ako v minulosti Veroniku Remišovú, ktorá sa hnutia snažila dať „ľudskú tvár“.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #minister financií #Koaličná rada #Eduard Heger