Vyhraté zďaleka nemáme

Epidemická situácia na Slovensku sa postupne zlepšuje. Klesá počet infikovaných, hospitalizovaných, ťažko chorých na COVID-19 ako aj počet úmrtí. Konečne nepatríme medzi najhoršie krajiny. Naopak, situácia sa zhoršuje v iných štátoch Európy.

30.03.2021 20:00
debata (18)

Najväčšou chybou, ktorú by sme mohli urobiť pred Veľkou nocou, by bolo prepadnúť optimizmu. Prestať sa správať disciplinovanie, zabudnúť v teplom počasí na rúška alebo neoželieť tradičné stretnutia v rodinnom či priateľskom kruhu, by nás mohlo obratom vrátiť o niekoľko mesiacov späť. A začínali by sme opäť odznovu.

No ani keď prežijeme Veľkú noc disciplinovane, nečaká nás veľké uvoľňovanie. Áno, kaderníctva, malé obchody, reštaurácie či hotely melú z posledného a oprávnene vzhľadom na zlepšujúcu sa situáciu požadujú postupné otváranie. Určite potrebujú aspoň nejaký časový plán, inak svoje prevádzky zatvoria navždy či „vypovedia poslušnosť“. Stačí sa však pozrieť do Nemecka či Poľska, kde začiatkom marca začali s uvoľňovaním, a po niekoľkých týždňoch došlo k enormného nárastu infikovaných. Netreba si robiť falošné nádeje ani s príchodom teplého počasia a s nárastom zaočkovaných. Viď Izrael.

Boj s koronavírusom nie je žiadny blitzkrieg, ako sme sa na začiatku domnievali. Bleskovou vojnou sa argumentovalo aj pred prvou a druhou svetovou vojnou. Nakoniec z toho boli nekonečné katastrofy. Korona nie je žiadna sezónna chrípka, to sme si už asi všetci uvedomili.

Vírus veselo mutuje, valia sa nás stále nové varianty, ktoré sú nákazlivejšie a smrteľnejšie (najnovšie z Brazílie). Inak to už nebude. Globalizácia mu poskytuje ideálne podmienky. Vakcinácia, pravidelné testovanie, rúška v uzavretých priestoroch či nádejné lieky výrazne pomôžu, ale nebudú všeliekom. Jediným liekom, aspoň načas, bude iba zmena pohodlného životného štýlu.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká noc #pandémia #Covid-19 #uvoľňovanie ekonomiky #mutácia vírusu #Covid automat