Prvoaprílová vláda

Nová vláda Eduarda Hegera vymenovaním 1. apríla akoby chcela naznačiť, aby sme ju nebrali vážne. Nominácie na posty ministra práce a zdravotníctva na prvý pohľad vyznievajú ako žart, ale v skutočnosti sú oveľa nebezpečnejšie.

31.03.2021 20:00
debata (35)

Na post ministra práce sa nevráti Milan Krajniak. Nielenže najvýraznejší minister Sme rodina spoľahlivo nevysvetlil demisiu, ale na jeho miesto strana vybrala neznámeho Jozefa Hlinku, donedávna náhradníka Krajniaka v NR SR. Ide o vyslúženého policajta, ktorý sa nikdy nezaoberal agendou sociálnych vecí. Jediné, čo o ňom vieme, je, že pôsobil v tíme ministrov vnútra za KDH Vladimíra Palka a Daniela Lipšica, podobne ako Krajniak, generálny prokurátor Maroš Žilinka, zadržaný bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský a jeho brat Peter, poslanec NR SR. Treba oceniť prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá jeho vymenovanie odložila.

Ministrom zdravotníctva sa stane brigádny generál a riaditeľ vojenskej nemocnice v Ružomberku Vladimír Lengvarský, doposiaľ verejnosti neznámy. On sám o funkciu ani neprejavil záujem (ako vojak ani nemohol), skôr ho tam prevelil minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Kde v demokratickom svete by sme našli paralelu s menovaním vojakov do vedenia civilného ministerstva?

Pritom koalícia má expertov na zdravotníctvo. Či ak nie sú z OĽaNO, nemajú nárok? A to mohla koalícia siahnuť po nestraníckom odborníkovi. Za uplynulý rok viacerí na verejnosti preukázali kompetencie kvalitne riadiť rezort. Či stranícke tričká, náš človek, zákopová vojna sú dôležitejšie ako blaho spoločnosti?

Ako hlboko klesla naša politická scéna, keď vládne strany nemajú odborníkov schopných prevziať vládne rezorty? Je to len dôsledok, že sme si zvolili do parlamentu strany, ktoré nimi nie sú. Pôsobia ako „eseročky“ majetných podnikateľov obklopených partičkami priateľov. Len dúfajme, že sa nám to nevypomstí a bude to skôr krátka komédia než dlhá tragédia .

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #minister práce a sociálnych vecí #1. apríl #minister zdravotníctva #Milan Krajniak #Eduard Heger #Vladimír Lengvarský #Jozef Hlinka #Hegerova vláda