Neveselá Veľká noc

Už druhé veľkonočné sviatky sme slávili v tieni koronavírusu. No kým pred rokom sa dal počet obetí COVID-19 poľahky zrátať na prstoch dvoch rúk, počas uplynulého víkendu presiahol desaťtisícovú hranicu. Je to, akoby z mapy Slovenska zmizlo mesto vo veľkosti Stropkova či Fiľakova.

05.04.2021 20:00
debata (4)

V počte obetí na milión obyvateľov sme tak „dobehli“ Taliansko a predbehli také krajiny ako USA i Španielsko, kde bola situácia predtým značne kritická. Kým minulú jar nás „hororové“ zábery z Bergama a ďalších miest na severe Talianska desili, dnes hrozivé štatistické údaje o počte mŕtvych prijímame ako súčasť informačného toku. Pritom apokalypsa, ktorú zažívame, nemá v novodobých dejinách obdobu.

Predstavme si, ako by sme asi prijímali správu, že každý deň havaruje lietadlo s turistami a na jeho palube zahynie stovka cestujúcich. Ich fotografie s menami by sa okamžite objavili v médiách. Obete covidu umierajú síce anonymne, no osobné tragédie, ktoré prežívajú ich príbuzní, nie sú o nič smutnejšie ako srdcervúce príbehy zo stránok novín.

Môžeme sa síce utešovať, že niektoré štáty sú na tom ešte horšie (napr. Česko a Maďarsko), no to životy ľudom nevráti. Pritom je zrejmé, že takémuto vysokému počtu mŕtvych bolo možné zabrániť, pokiaľ by vláda dokázala manažovať pandémiu lepšie. Matovičov kabinet však nepočúval rady odborníkov, a tak nám v januári, vo februári aj v marci pribúdalo po 2 500 mŕtvych mesačne.

Situácia sa síce mierne zlepšuje, čo ľudom dáva určitú nádej, no na prílišný optimizmus nie je dôvod. Nik už asi nebude veriť slovám, že „po Veľkej noci bude po tom“, respektíve, že „leto by malo byť v poriadku“. Ak sa poniektorí začnú opäť správať nezodpovedne, tak napriek otepleniu môže dôjsť k opätovnému zhoršeniu.

Kľúčové však bude, či nová vláda bude pokračovať v Matovičových šľapajach, alebo konečne začne presadzovať opatrenia, ktoré prispejú k zastaveniu pandémie. Na začiatok by stačilo, keby rozbehla program na distribúciu vitamínu D medzi obyvateľov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká noc #koronavírus #Covid-19