Pomôžu európske dane?

O zmenách financovania Európskej únie sa vedú diskusie už dlhšie. Súčasný model založený na členských príspevkoch, clách a DPH už dávno nezodpovedá štruktúre ekonomiky v 21. storočí.

06.04.2021 20:00
debata (4)

V uplynulom desaťročí vzniklo viacero odborných platforiem, ktoré mali pripraviť reformu financovania. Zmena mala nastať už v rozpočte 2021–2027. Nakoniec sa nenašiel dostatok politickej vôle. Stav klimatickej núdze, pandémia, a najmä Plán obnovy, ktorý treba zafinancovať, donútili európske inštitúcie konať.

Všetko už odobrila Európska komisia, Európska rada i europarlament. Konkrétnejšia podoba všetkých daní by mala byť predstavená v júni. Nepôjde iba o kozmetické zmeny, ako sme si už v EÚ zvykli. Konečne sa zavedie uhlíková daň, ktorú potrebujeme ako soľ, pretože oproti ostatným štátom sveta máme najprísnejšie ekologické normy. Naši výrobcovia tak vo viacerých sektoroch zbytočne doplácajú.

V tomto roku sa už zavádza „malá“ daň z nerecyklovaného plastového odpadu, so zľavami pre menej výkonné ekonomiky. My sme ju aj tak (zatiaľ) nezaviedli, pre vysoké administratívne náklady.

Podstatnejšie bude, či sa zavedie digitálna daň, daň na finančné transakcie a spoločný základ dane zo zisku. Voči globálnym digitálnym gigantom nemajú jednotlivé štáty reálnu schopnosť bojovať a prichádzajú tak o značné daňové príjmy. V posledných rokoch sa síce prijali viaceré opatrenia aj proti daňovým únikom, stále však veľa daní nakoniec zakotví niekde v „raji“ – nielen v Karibiku, ale aj v Európe. Štátne rozpočty tak prichádzajú o miliardy eur, ktoré by sa mohli použiť v školstve, zdravotníctve alebo na sociálne programy. Nečudo, že navrhované zmeny majú veľa odporcov.

Celý balík daňových zmien musia ešte schváliť jednotlivé krajiny EÚ. Naša vláda tak urobila v polovici marca, uvidíme, či bude politická vôľa aj v ostatných krajinách.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pandémia #rozpočet EÚ #digitálna daň #uhlíková daň #európske dane #Plán obnovy a odolnosti #Hrdinovia klímy