Mladí a zdraví bez bázne a hany

Asi sa všetci zhodneme, že klamať a podvádzať sa nesmie. Keď sa však posunieme z roviny všeobecnej do roviny individuálnej, tak sa veci mnohým začnú javiť inak. Najmä keď „ide o život“ a zároveň klamstvo nebije do očí. Napríklad pri on-line registrácii na očkovanie, v ktorom poniektorí „chytráci“ objavili medzierku, vďaka ktorej sa môžu predbehnúť.

06.04.2021 19:00
debata (11)

Ukazuje sa, že vodu kázať a víno piť je v našej spoločnosti oveľa rozšírenejší jav, ako by sme si boli ochotní priznať. Stačí si spomenúť na začiatok roka, keď sa pri očkovaní predbehla bývalá tenistka Dominika Cibulková s manželom.

Vlna nevôle, ktorá sa potom spustila, bola prirodzenou reakciou na neprávosť. Vakcinácia sa len rozbiehala, každá dávka mohla zachrániť ľudský život, a celebrita, ktorá si chcela takýmto spôsobom poistiť svoju exotickú dovolenku, sa preto stala oprávnene terčom spravodlivého hne­vu.

Ten hnev sa však spätne javí ako trochu pokrytecký, lebo teraz vidíme, že takýchto Cibulkových sú na Slovensku tisíce a rypnúť si do známej osoby nič nestojí. Momentálne sa môže ísť zaočkovať osoba s vekom najmenej 50 rokov. Spomedzi dvetisíc záujemcov, ktorí sa prišli v piatok zaočkovať do veľkokapacitného očkovacieho centra v Bratislave, však takmer tri štvrtiny mali priemerný vek 36 rokov!

V krajine, kde snaha za každú cenu obísť systém je „podstatou bytia“, jednoducho treba vždy počítať s ľudským faktorom a nastaviť ho tak, aby ho nebolo možné zneužívať.

Títo mladí a zdraví ľudia bez bázne a hany si jednoducho povedali: skúsim a uvidím. V prihlasovacom formulári zaškrtli, že patria do Fázy 1, ktorá umožňuje zaregistrovať sa špeciálnym skupinám obyvateľov z tzv. kritickej infraštruktúry. Lekári ich však museli posielať domov, a potom narýchlo zháňať náhradníkov, ktorí mali nárok na vakcínu.

Čo to o nás vypovedá? Kým v januári išlo o osobné zlyhanie jednotlivca, teraz sa ukazuje, že máme dočinenia so systémovým zlyhaním. A na vine nie sú len tí, ktorí využili dieru v registračnom systéme, ale aj štát, ktorý takúto on-line registráciu spustil. V krajine, kde snaha za každú cenu obísť systém je „podstatou bytia“, jednoducho treba vždy počítať s ľudským faktorom a nastaviť ho tak, aby ho nebolo možné zneužívať.

Ministerstvo zdravotníctva malo od samého začiatku problém presne zadefinovať, kto do tzv. kritickej infraštruktúry patrí a kto nie. A tak sa nemôžeme čudovať, že sa nám tu zrazu vyrojilo množstvo zamestnancov „obslužnej organizácie, ktorí vykonávajú svoju činnosť v nemocnici, a pod.“ A keďže papier znesie všetko, tak to títo pofidérni montéri klimatizácií v nemocniciach a im podobní skúšajú. Podobne ako Cibulková aj oni takto vlastne ohrozujú životy ľudí, ktorí majú na vakcínu nárok.

V januári sa síce zmenil zákon a za predbiehanie sa pri očkovaní môžu nemocnice dostať mastné pokuty až výšky 10 000 eur, pokiaľ však nebude hroziť žiaden trest pre tých, ktorí sa predbiehajú, takéto prípady sa budú opakovať. Druhá možnosť je preprogramovať čakáreň tak, aby sa zohľadňoval iba vek a diagnóza ľudí.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #vakcína