Koho obabral Matovič

Slovensko má vyše týždňa nového premiéra, ale ten starý sa tvári, akoby sa nič nezmenilo. Nejde len o to, že si cestuje, kam sa mu zachce a s kým chce. Správa sa, akoby mu všetko patrilo a on bol jediný neobmedzený vládca všehomíra.

09.04.2021 19:00
debata (54)

Všetci by sa náramne zabávali, keby to nebolo na plač. Iste, Igor Matovič je antipolitik. Antisystémový zjav. Anomália. Ustavične to dokazuje svojím konaním i vystupovaním. A nezmení sa. Lenže to nie je ospravedlnenie.

Matovič správaním už nespochybňuje len sám seba, svoje hnutie a koaličných partnerov. Už neuráža len lekárov, virológov, matematikov, samosprávy, prezidentku… Už spochybňuje aj overené postupy a pravidlá. Začína spochybňovať celý systém. Jeho autority, inštitúcie, ba čo viac – spochybňuje samotnú podstatu štátu, a dokonca spochybňuje už aj jeho občanov. Možno sa nemal vymeniť premiér krajiny, ale jej obyvatelia. GRATULUJEM, IDIOTI! Takto komunikuje bývalý predseda vlády? Vicepremiér? Minister? Politik? Zástupca ľudu? Isteže nie!

To, čo ešte pred mesiacom jeho partnerom v koalícii prekážalo, im teraz nevadí? Predbiehali sa v silných vyhláseniach a gestách. Hovorili o zásadách a prekročených hraniciach. Predbiehali sa v podávaní demisií. Viedli reči o odchode z vlády, predčasných voľbách… V čom je to teraz iné? Čo sa zmenilo?

Matovič správaním už nespochybňuje len sám seba, svoje hnutie a koaličných partnerov. Začína spochybňovať celý systém, ba čo viac, samotnú podstatu štátu.

Matovičovo hnutie OĽaNO vyhralo voľby s víziou očisty spoločnosti od korupcie. Oslovilo štvrtinu voličov, nečakane a výrazne porazilo Smer aj ostatné strany. Na svojej webovej stránke uvádza: „Hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO) sme založili ako poctivé protikorupčné hnutie s cieľom poraziť skorumpovaných politikov a ich politické strany. Od začiatku sme v hnutí vytvárali priestor pre kresťanov aj liberálov, a tak to zostane aj do budúcna. Spája kopu dobrých ľudí s dobrým plánom, ako na Slovensku napraviť chyby.“

Matovič sľúbil nastaviť nové a transparentné pravidlá. Darí sa mu to napĺňať? Nechajme teraz bokom jeho strašenie návratom Fica či Pellegriniho. Dajme nabok aj fakt, že časť ľudí by sa dala zaočkovať iba Sputnikom. Robí sa nová, čestná a transparentná politika tak, ako celoplošné testovanie? Ako nákupy antigénových testov? Ako prekvapivý kontrakt na dva milióny kusov neregistrovanej vakcíny? A keď sa nedarí splniť sľúbené podmienky z utajenej zmluvy, napríklad zabezpečiť certifikát o bezpečnosti liečiva, pochybne ho vybavovať v inej krajine?

Dobrí šéfovia, lídri tímov, velitelia či vodcovia krajiny by mali konať predvídavo. Môžu byť aj prefíkaní. Môžu, notabene musia zlepšovať pravidlá a podmienky pre ostatných. Ak sa však snažia uspieť iba tak, že chcú všetko nejako obabrať, skôr či neskôr to dopadne zle. V tom lepšom prípade obabrú iba sami seba. V tom horšom riskujú, že prídu o ľudí, ktorí im verili. V najhoršom prípade však pre chyby zlých vodcov môžu prísť tí najobyčajnejší ľudia o prácu, rodinu či dokonca o život. Morálne kvality, slušnosť, úcta k pravidlám, vzdelaniu, človeku, jeho práci či krajine – to sa obabrať nedá.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #Eduard Heger #koaličná kríza pre Sputnik