Matovičov sputnikový cirkus

Igor Matovič je v novej funkcii len pár dní, no ukazuje, že sa nič nenaučil a nič nezabudol. Podobne ako na jeseň vytváral dusno pri nákupe antigénových testov, teraz úplne zbytočne robí rozruch okolo nákupu vakcíny Sputnik. Rozdiel je však v tom, že kým predtým robil hanbu iba doma, teraz je z toho medzinárodná blamáž, ktorá poškodzuje dobré meno našej krajiny.

11.04.2021 19:00
debata (65)

Politik, ktorý sa len tak vyberie do Moskvy, bez toho, aby o svojej ceste štandardne informoval členov vlády, a zároveň bezdôvodne poníži vlastnú vedeckú inštitúciu, nemôže očakávať, že mu jeho vyčíňanie prejde len tak. Pobúrenie vedeckej obce i občanov je namieste. Naopak, dalo by sa čakať, že vysvetlenie od ministra financií bude žiadať aj samotný premiér. To by však predsedom vlády musel byť autonómny politik a nie iba bábka v rukách Matoviča.

Pokiaľ ide o samotné ruské výhrady: toto divadielko s prvkami absurdnej drámy je celé dosť mizerne zrežírované. Predovšetkým, ruská strana nemá vôbec čo riešiť, že vzorky šarží Sputnika V boli testované v Biomedicínskom centre SAV. Zároveň je dosť nezvyčajné, aby predajca žiadal od kupujúceho tovar naspäť.

Na Slovensku sme už mali kadejakých politikov. Niektorí viac, niektorí menej koketovali s Ruskom či s Maďarskom, no zatiaľ ani jeden neohrozoval záujmy Slovenskej republiky tak, ako to urobil Igor Matovič. To, čo predviedol v uplynulých dňoch, by sa dalo charakterizovať ako vlastizrada.

Matovič, skôr ako nabudúce začne hovoriť o špinavej geopolitickej hre, by si mal v prvom rade zamiesť pred vlastným prahom. Pretože to bol práve jeho minister Krajčí, ktorý písomne požiadal Biomedicínske centrum SAV o testovanie.

Matovičov nevyberaný atak sa tak javí ako veľmi pokrytecký. Navyše, ak zo 14 testov bolo 12 pozitívnych, znamená to, že expremiér v podstate vykopáva otvorené dvere, pretože Sputnik by bol s najväčšou pravdepodobnosťou čoskoro schválený na Slovensku a nemusel oslovovať maďarskú stranu.

Tým sa dostávame k druhému obrovskému faux pas, ktorým bolo rokovanie v Budapešti. Čo oprávňovalo ministra financií sadnúť si za jeden stôl s Orbánom a so Szijjártóom, bez prítomnosti slovenských diplomatov? V čom mu bol viac nápomocný poslanec za OĽaNO György Gyimesi (ktorý sa ani nevenuje zdravotníctvu) než napríklad slovenský veľvyslanec v Budapešti či minister zdravotníctva? Ak si napokon orbánovci za schválenie Sputnika V v ich laboratóriu vypýtajú úpravu zákona o dvojakom občianstve, môžeme sa za to poďakovať Matovičovi a jeho adlátusovi Gyimesimu.

Na Slovensku sme už mali kadejakých politikov. Niektorí viac, niektorí menej koketovali s Ruskom či s Maďarskom, no zatiaľ ani jeden neohrozoval záujmy Slovenskej republiky tak, ako to urobil Igor Matovič. To, čo predviedol v uplynulých dňoch, by sa dalo charakterizovať ako vlastizrada. Matovič ponížil vlastnú krajinu a urobil z nej nesvojprávny subjekt.

V našej novodobej histórii bol len jeden politik, ktorý bol odsúdený za vlastizradu a špionáž v prospech Maďarska. Ak kontroverzný Vojtech Tuka dostal 15 rokov väzenia, aký trest by asi prislúchal Matovičovi?

Minimálne by nemal zotrvávať ďalej vo funkcii ministra.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Rusko #Igor Matovič #Sputnik V #György Gyimesi