Vedci a diplomati vracajú úder

Igor Matovič pokračuje vo vytváraní chaosu a dokonca aj v ohrozovaní záujmov štátu.

12.04.2021 19:00
debata (75)

Keď bol premiér, na Úrade vlády vládli nevídané pomery. Zrušením zboru poradcov pre zahraničnú politiku predviedol, ako mu na tejto oblasti záleží. Na listy od významných ľudí sa odpovedalo neskoro. Keď odbehol z rokovania krízového štábu, riadenie prenechal úradníkovi, ktorý cepoval veľké kapacity. Vo výpočte prešľapov, ako to vyzeralo na Úrade vlády, by sa dalo dlho pokračovať…

Keď si šéf diplomacie Ivan Korčok prečítal správu o prvom stretnutí Matoviča s Viktorom Orbánom v júni 2020, mohol iba nechápavo krútiť hlavou.

Maďarský premiér si ho omotal okolo prsta. A kým Matovič obdivuje Orbána so slabým zmyslom pre demokraciu, na druhej strane zosmiešňuje slovenskú diplomaciu, a navyše sa ešte obúva do vedeckých autorít.

OĽaNO spolu s premiérom Eduardom Hegerom sa iba prizerajú, čo Matovič stvára. Bývalý premiér by si zaslúžil silný potlesk, keby sa stiahol z politiky.

Je neuveriteľné, že sa Korčok dozvedel o chystaných cestách Matoviča do Moskvy a do Budapešti iba náhodou. Vďaka tomu, že úrad, pod ktorý spadajú ochrankári, poslal na ambasády notifikáciu určenú pre Rusko a Maďarsko, že dvaja telesní strážcovia budú mať pri sebe strelnú zbraň.

Podobne neuveriteľne vyznieva, čo Matovič vystrája, keď slovne útočí na vedcov. Napríklad keď na sociálnej sieti napísal, že počul o nejakom ratlíkovi, ktorý breše…

Dôrazná odpoveď bola nevyhnutná. Ozvali sa nielen špičkoví vedci, ale aj uznávaní diplomati. Aktívni aj bývalí. V prípadoch oboch profesijných skupín ide o reakciu, aká počas samostatného Slovenska nemá obdobu. Nestalo sa to teda ani v období mečiarizmu. A obsah verejnej výzvy od veľvyslancov nemá paralelu takmer určite nikde v Európe za posledné desaťročia.

OĽaNO spolu s premiérom Eduardom Hegerom sa iba prizerajú, čo Matovič stvára. A nielen oni. Mlčia, aj keď počuli, že podľa poslanca obyčajných Györgyho Gyimesiho je Korčok žoldnier a hungarofób. Neprekáža im, že sa tento člen NR SR správa už nie pomaly ako opozičný politik, ale ako protištátny živel?

Ten Gyimesi, ktorého si Matovič zobral do Budapešti. Človeka, ktorý tvrdí, že nie sú slovenskí Maďari, ale existujú iba Maďari. Gyimesiho, ktorý si vlani zmenil krstné meno. Z Juraja sa stal György. Mal by prezradiť, či György sa mu viac páči v doklade o maďarskom štátnom občianstve. Požiadal oň a získal ho v minulom roku? Pripomeňme, že stále platí zákon, podľa ktorého cudzie občianstvo je nezlučiteľné so štátnou príslušnosťou k Slovenskej republike. A nezlučiteľné aj s výkonom mandátu ústavného činiteľa, ktorým každý poslanec NR SR je.

A čo nasľuboval Matovič v Maďarsku, keď pri ňom sedel Gyimesi, ktorý sa veľmi usiluje o to, aby Maďari na Slovensku mohli mať občianstvo susedného štátu? Zmenu? Bol to kšeft? Výmenou za schválenie vakcíny Sputnik V?

Matovičovi patrí veľká vďaka, že s jeho nástupom k moci sa polícii rozviazali ruky. Veľké ryby s pocitom nedotknuteľnosti skončili v sieti. Nakopil však toľko zlých vecí, hlavne v poslednom čase, že by si zaslúžil podobne silný potlesk, keby sa stiahol z politiky.

© Autorské práva vyhradené

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #diplomati #Igor Matovič #Sputnik V #György Gyimesi