Zľahčoval vinu za holokaust, dostal cenu

Mesto Ružomberok udelilo Cenu Andreja Hlinku za rok 2021 historikovi Františkovi Vnukovi pri príležitosti jeho 95. narodenín. Vnuk je známy glorifikátor ľudáckeho režimu Slovenského štátu a spochybňuje prenasledovanie slovenských Židov počas holokaustu.

13.04.2021 20:00
debata (53)

Od udelenia ceny sa ostro dištancoval Slovenský zväz protifašistických bojovníkov (SZPB). Niet divu, primátor Ružomberka Igor Čombor, ktorý cenu udelil, je jeho podpredsedom. SZPB mu pripomenul, že Vnuk je známy aj falzifikáciou Slovenského národného povstania, jednej z najvýznamnejších štátotvorných udalostí. Ako je možné, že „antifašista“ ocenil obhajcu klérofašizmu? Ako je možné, že vo vedení SZPB stojí človek s takýmto zmýšľaním?

Zarážajúce je aj to, že členom poroty, ktorú cenu udelila, bol aj predseda Matice slovenskej Marián Gešper. Máme to chápať tak, že Matica slovenská spochybňuje SNP a stavia sa na stranu nedemokratického ľudáckeho režimu?

Proti oceneniu Vnuka protestovalo aj Dokumentačné stredisko holokaustu. Predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí Richard Duda v otvorenom liste primátorovi pripomenul, že žijeme v 21. storočí, v dobe, keď nikto nemusí vedome skresľovať históriu, len aby legitimizoval existenciu národa.

Možno o to aj ide – vzkriesiť nacionalistické vášne. Primátor Čombor totiž kandidoval v minuloročných parlamentných voľbách za Vlasť Štefana Harabina. Tá má dlhodobo nízke preferencie. A pán primátor sa možno pokúsil týmto činom vzkriesiť stranu oslovením voličov kotlebovcov a mazurekovcov alebo sám vzbudiť ich pozornosť ako nádejný spolupracovník.

Zdá sa, že niektorým politikom pri získavaní bodov nie je cudzia ani glorifikácia obhajcov ľudáckeho režimu a zľahčovateľov holokaustu. Vyvolávanie skrytých temných pudových emócií je však nebezpečná hra, na ktorú môžeme v budúcnosti ešte riadne doplatiť.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Ružomberok #SNP #fašizmus #František Vnuk #antifašisti #Andrej Hlinka #ľudácky režim #Holokaust na Slovensku