Sito chudoby

Možno sa v poslednom období viacerým stáva, že sa im peňaženka často stenčuje o mince či gastrolístky, vysypú ich do trasúcej sa ruky alebo si za 50 centov kúpia nejakú absurdnú zbytočnosť.

14.04.2021 20:00
debata (9)

Aj pred pandémiou bola chudoba na niektorých miestach nápadná, teraz však reže zreničky. A to je ešte len začiatok. Len viditeľná špička ľadovca.

Rada Európskej únie prišla s tzv. Odporúčaním o prístupe k sociálnej ochrane pre členské krajiny EÚ ešte v novembri roku 2019, teda ešte predtým, ako sa ukázalo, že lokálna „chrípôčka“ prevráti naruby celý svet. Novelizovaný pilier sociálnych práv mal smerovať k tomu, aby v prípade potreby mali zamestnanci aj živnostníci prístup k sociálnej podpore. Prípad potreby sa dostavil veľmi rýchlo – pandémia zastavila mnohé odvetvia hospodárskeho života a len naplno zvýraznila dlho pod koberec zametaný fakt, že hospodárske napredovanie krajín rozhodne nie vždy úmerne korešponduje so systémom sociálnej pomoci a všeobecnou kvalitou života. Slovensko je toho exemplárnym príkladom.

Ministerstvo práce zatiaľ nehovorí nič o tom, aké a či vôbec chystá úpravy v poskytovaní sociálnej pomoci po pandémii; ani to, či a ako bude zohľadňovať situáciu na hranici a pod hranicou chudoby, do ktorej sa počas pretrvávajúcej situácie k tým, čo pod ňou väzia už dlho, prepadli mnohé ďalšie domácnosti. V takých situáciách všade na svete prepadávajú deravým sitom najmä tie a tí, ktorých rodinná situácia je obzvlášť v čase krízy bremenom naberajúcim na váhe: matky samoživiteľky, rodiny s deťmi, ktoré prišli o oba príjmy, segregovaná chudoba, mladí ľudia bez perspektívy, dôchodcovia, ktorých zvýšené ceny za potraviny vyháňajú ku kontajnerom. Dlho sľubovaná pomoc zatiaľ neprichádza – ako uveriť, že s nádejným odznievaním pandémie bude štát systémovo myslieť na tých, ktorých situácia bude čoraz bolestnejšie rezať zreničky?

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #chudoba #ministerstvo práce a sociálnych vecí #pandémia koronavírusu #Odporúčanie o prístupe k sociálnej ochrane