Mičovského politická (ne)kultúra

O odchode riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) Jozefa Bíreša sa hovorilo už v auguste. Nakoniec vo funkcii zostal, no nie nadlho.

19.04.2021 20:00
debata (13)

Teraz je už jeho osud spečatený. Ministerstvo pôdohospodárstva na webových stránkach vyhlásilo výberové konanie na post riaditeľa ŠVPS. Bíreš o ničom nevedel, dozvedel sa to náhodne. Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský z OľaNO nepokladal za dôležité, osobne mu to oznámiť. Ide o prejav úcty k dlhoročnému riaditeľovi, o elementárnu slušnosť.

Samozrejme, Mičovský má právo vymeniť riaditeľa v inštitúcii, ktorá spadá pod ministerstvo. Veď Bíreš je už vo funkcii od roku 2003. Prežil ministrov z rôznych strán, čo iba hovorí v prospech jeho odbornosti. Prečo však prichádza k zmene takto pokútne? Sám Bíreš tvrdí, že nemá s ministrom žiadne spory.

Mičovský má pravdepodobne iné predstavy o budúcnosti ŠVPS. Za rok ministrovania dokázal špičkový systém potravinovej kontroly, patriaci medzi tri najlepšie v EÚ, riadne zdecimovať. Počet potravinových kontrol za prvý štvrťrok 2021 klesol o 50 percent, a to nielen v dôsledku pandémie. V ŠVPS bolo zrušených 120 pracovných miest, čo neobišlo ani potravinových kontrolórov. Počet úloh pritom narastá. A podľa pripravovaného zákona sa majú znížiť miliónové pokuty pre obchodníkov na 50-tisíc. Doterajšia výška pokút bola možno neúmerná, ale prečo až taký radikálny pokles? Nuž, nečudujme sa potom, že minister potrebuje skúseného dlhoročného odborníka nahradiť niekým novým, pripraveným na „nové výzvy“.

Koaličné strany, zvlášť OĽaNO, sľubovali pred voľbami, že už žiadni stranícki nominanti, iba odborníci. Začalo sa to výmenami okresných prednostov a pokračovalo výmenami v iných rezortoch. Skúsených odborníkov často nahradzujú ľudia, ktorí sa danej oblasti vôbec nevenovali. To je tá nová politická kultúra v réžii hnutia Igora Matoviča.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Štátna veterinárna a potravinová správa #Igor Matovič #Jozef Bíreš #Ján Mičovský #politická kultúra