Diplomatická prestrelka

Výbuch muničného skladu vo Vrběticiach spôsobil nebývalú explóziu politickú a následne aj diplomatickú. Po tom, čo Praha vyhostila 18 ruských dôstojníkov pod diplomatickým krytím, Moskva odpovedala vyhostením 20 českých diplomatov, po ktorom nasledovalo české ultimátum Rusku. Vo štvrtok šéf českej diplomacie Jakub Kulhánek oznámil, že zastropujú počet ruských diplomatov v Prahe na počet českých diplomatov v Moskve. Hlavné mesto Českej republiky tak opustia ďalší členovia ruskej ambasády.

22.04.2021 19:00
debata (59)

Samozrejme, takýto krok sa Moskve nepáči. Čo si to len tí Česi dovoľujú? Otázka, či bolo adekvátne za 18 špiónov s diplomatickým krytím vypovedať 20 diplomatov, ich zjavne netrápi. My ostatní si však môžeme položiť otázku, prečo má ruské veľvyslanectvo v Prahe také početné zastúpenie. V podstate najväčšie v krajinách strednej a východnej Európy. Ak porovnáme pražskú ambasádu USA so 72 zamestnancami s ruskou ambasádou, na ktorej bolo až 135 zamestnancov, tak je to výrazný nepomer. Už dlhšie sa preto viedli úvahy, či naozaj všetci kultúrni atašé sa venujú výmene kultúrnych informácií a nie niečomu úplne inému…

Česko ako suverénny členský štát EÚ nemá veľa možností, ako dať najavo svoj nesúhlas. Čo malo mlčať? Vypovedanie diplomatov je tou najjemnejšou formou protestu.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová dokonca vyhlásila, že Praha v diplomatickom konflikte s Moskvou postupuje na objednávku. Čiu, to nepovedala. No všetci tušíme, koho má na mysli a čo sa tým snaží naznačiť…

Česko ako suverénny členský štát EÚ však nemá veľa možností, ako dať najavo svoj nesúhlas. Čo malo mlčať? Vypovedanie diplomatov je tou najjemnejšou formou protestu. V porovnaní s Veľkou Britániou, ktorá v r. 2018 po pokuse o zabitie Sergeja Skripaľa spolu s ostatnými spojencami vyhostila viac ako stovku ruských diplomatov, je to stále iba zlomok.

Podobne ako v prípade Spojeného kráľovstva takýto krok prispeje k ochladeniu vzťahov medzi obomi krajinami. Vždy je však lepšia „studená vojna“ ako „horúci mier“. A Česi aspoň budú vedieť, na čom sú. Tým, že sa ukázalo, že Rusko vyvíja proti Česku nepriateľskú činnosť, sa mnohým otvoria oči, čo naznačuje aj aktuálny prieskum agentúry Median pre Český rozhlas. Vyplýva z neho, že väčšina Čechov vníma Rusko ako hrozbu. Žiada sa dodať: Ako málo niekedy stačí… Zároveň treba povedať, že každý prechádza procesom učenia sa.

Také Poľsko a pobaltské štáty nepotrebujú žiadny ďalší dôkaz, kto je agresor. Majú dostatočnú historickú skúsenosť, ktorá im velí byť veľmi ostražitými voči svojmu východnému susedovi. Vedia, čo od neho môžu očakávať.

Ak opomenieme orbánovské Maďarsko, ktoré razí špecifickú zahraničnú politiku, tak postoje obyvateľov Slovenska sa vo vzťahu k Rusku javia azda ako najviac naivné spomedzi všetkých krajín strednej a východnej Európy, ktoré sú členmi EÚ. Hoci všetci vieme, že mráz prichádza z Kremľa, asi sa potrebujeme popáliť podobne ako všetci ostatní. Nuž niet nad osobnú skúsenosť!

P.S. Tým, že Slovensko vyhostilo troch ruských „diplomatov“, vyjadrilo nielen solidaritu s Českom, ale ukázalo, že mu ide aj o vlastnú bezpečnosť.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #diplomati #kauza Vrbětice