Prezident sa postaral o to, že Česko je na posmech

Odhliadnime na chvíľu od pripisovania viny za výbuch v muničnom areáli vo Vrběticiach v roku 2014, pretože sa stala mimoriadna udalosť. Postaral sa o ňu český prezident Miloš Zeman v mimoriadnom televíznom prejave.

26.04.2021 11:00
debata (39)

Niekoľko dní na Pražskom hrade mlčal a čo si myslí, iba stručne mohol tlmočiť premiér Andrej Babiš a Zemanov hovorca Jiří Ovčáček. Verejnosť sa dozvedala len to, že vláda prezidenta informuje a on jej postup schvaľuje. Čo sa dalo chápať tak, že asi prikyvuje na vyhosťovanie ruských diplomatov z Českej republiky.

Teraz Zeman vyhlásil, že je možné hovoriť iba o podozrení, že dvaja Rusi mohli vyhodiť do vzduchu muničný sklad vo Vrběticiach. Poukázal na to, že si dal vypracovať analýzy, o ktoré svoj prejav opiera.

Ako je možné, že ani jeden týždeň nestačil, aby sa spolu stretli traja štátni predstavitelia, ktorých sa najviac dotýkajú Vrbětice? Zeman, Babiš a šéf tajnej služby Michal Koudelka sa mali predsa zísť medzi šiestimi očami, aby si v takej závažnej kauze dohodli spoločné vyjadrovanie.

Podozrenie, nie istota

Kontrarozviedka tvrdí, že má nepriestrelné dôkazy, ale prezident tomu neverí. Hovorí o podozrení, nie o istote. A ako je možné, že sú zrazu dve správy? Prvá z tajnej služby a druhá, ktorou šibrinkuje Zeman. Nedôveruje oficiálnym vyšetrovateľom, a preto sa rozhodol, že sa zahrá na súkromného detektíva? Napríklad aj na takého, ktorý v televízie povie, že by nemal byť problém zistiť, s akými osobami mohli komunikovať dvaja ľudia, ktorí sa prihlásili na inšpekciu vo Vrběticiach. Problém spočíva v tom, že podľa českých bezpečnostných zložiek boli z e-mailu vymazané všetky metadáta.

A obalamutil Hrad Babiša, keď odkazoval, že Zeman súhlasí s postupom vlády? Alebo doslova klamal štátnik, ktorý má nápis Pravda vítězí na prezidentskej štandarde? A čo myslel prezident slovami, že reaguje radšej až s odstupom času, pretože si chcel zachovať chladnú hlavu a nesprávať sa hystericky? Považuje vyhostenie Rusov z ambasády v Prahe za hysterický krok Babišovej vlády?

Dva možné verdikty

Prejav, ktorý trval necelých dvanásť minút, ešte „obohatil" jeden chaotický prvok. Zeman síce v závere doslova zdôraznil, že na výsledky vyšetrovania treba počkať bez zbytočnej hystérie. Predtým však už vyniesol dva možné verdikty. Varoval, že ak sa zapojenie Rusov do Vrbětíc nedokáže, bude to znamenať, že išlo o spravodajskú hru, ktorá môže mať vážne následky pre politický život v Českej republike. Druhá možnosť je podľa neho taká, že ak sa dokáže, že vo výbuchu mali prsty ruskí agenti, potom je nevyhnuté vyradiť firmu Rosatom z tendra na výstavbu piateho bloku atómovej elektrárne v Dukovanoch.

S úškrnom sa dá poznamenať, že dve podoby Zemanových rozsudkov sú jedna lepšia ako druhá. Prvá hypotéza stojí na tom, že česká tajná služba vlastne klamala, keď uviedla, že má nespochybniteľné dôkazy. Druhá domnienka je nemenej pozoruhodná. Prezident si nevšimol, že vláda už vyradila Rosatom zo súťaže? Alebo o tom vie, čomu každý musí uveriť, a prekračuje svoje právomoci, pretože hlava štátu nemá nijakú kompetenciu rozhodovať o Dukovanoch. Otázok sa vyrojilo niekoľko, ale jeden fakt je už známy: Hrad avizoval, že prejav, ktorý Zeman prednesie v televízii, bude mimoriadny. Splnil tento prívlastok. Spôsobom, že prezident a najvyšší veliteľ ozbrojených síl v jednej osobe vystavil Česko na posmech.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #agenti #Miloš Zeman #kauza Vrbětice