Chvíľkoví cirkusanti

Od občianskych iniciatív sa logicky očakáva nestrannosť, dá sa použiť aj výraz nadstraníckosť. Občianske sú preto, lebo nie sú politické, čiže nejde o projekty napojené na nejakú stranu alebo hnutie.

27.04.2021 20:00
debata (23)

Na Slovensku sa za takú iniciatívu dala označiť iniciatíva Za slušné Slovensko po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Neskôr sa síce objavili politické zámery (Juraj Šeliga), ale nijako nie je možné spochybniť prívlastok občianska v prípade tejto iniciatívy z roku 2018.

Tento štvrtok organizuje demonštrácie v Prahe a v ďalších českých mestách iniciatíva s názvom Milión chvíľok, ktorá funguje tri roky. Hovorí o sebe doslova, že jej poslaním je podpora a kultivácia demokratickej kultúry, občianskej angažovanosti a verejnej diskusie v Českej republike.

Protesty zvolala iniciatíva nielen proti prezidentovi Milošovi Zemanovi, o ktorom tvrdí, že ženie Česko do područia Ruska. Organizátori vyhlásili, že chcú aj pomôcť opozičným stranám pred októbrovými parlamentnými voľbami. Dôvod? Ich slovami je cieľom aktivizovať spoločnosť, aby nastala zmena, ktorú prinesie víťazstvo demokratických strán s tým, aby vo vláde už nebolo hnutie ANO premiéra Andreja Babiša.

Táto nadstraníckosť iniciatívy vyzerá asi tak, ako keby si vegetarián objednal bezmäsité jedlo a čašník mu prinesie na tanieri kopec zeleniny, ku ktorej priloží biftek. A je až neuveriteľné, že keď Milión chvíľok hovorí o výhre demokratických strán, tak vlastne Babišovo hnutie zaraďuje medzi nedemokratické politické subjekty. Iniciatíva tak nepriamo asi považuje štvrtinu voličov, ktorí by hlasovali za ANO, za antidemokratov.

Chvíľkoví cirkusanti politicky škatuľkujú – títo sú dobrí a títo, naopak, zlí. Ich podpora a kultivácia demokratickej kultúry trochu pripomína časy minulé. Pre komunistický režim bola dobrá robotnícko-roľnícka trieda a pracujúca inteligencia. Zlí boli tí príslušníci inteligencie považovaní za príživníkov alebo za buržoázne živly. Milión chvíľok pripomenul na chvíľu túto minulosť.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Miloš Zeman #Milión chvíľok