Núdzový stav: Šalamúnske riešenie

Vláda predĺžila núdzový stav o ďalších 30 dní. Momentálne sa situácia na Slovensku zlepšuje, počet pozitívnych rastie v stovkách, nie v tisícoch. V nemocniciach je však stále 1 600 pacientov, pritom celkový počet covidových lôžok je iba 500. Ako poznamenal premiér Eduard Heger: „Nie sme v stave, aby sme ho nemuseli predĺžiť.“

27.04.2021 19:00
debata (15)

Navyše predĺženie odporučila aj Pandemická komisia, ktorej členmi sú aj odborníci. Každý zodpovedný politik i občan si dobre uvedomuje, že aj pri súčasnom postupnom uvoľňovaní opatrení sa vývoj môže kedykoľvek dramaticky zmeniť. Nebolo by to žiadne prekvapenie.

Celé predĺženie je navyše tak trochu šalamúnske. Núdzový stav sa nepredlžuje ako obvykle o 40 dní, ale iba o tridsať, s tým, že do 20 dní ho musí potvrdiť aj Národná rada. A to sa ľahko nemusí stať, pretože po 20 dňoch môže byť situácia skutočne oveľa lepšia – čo by sme si všetci priali. Ide o kompromis vo vládnej koalícii.

Opozícia má v jednom pravdu. Vládna koalícia mala už dávno pripraviť a schváliť pandemický zákon či novelizovať zákon o hospodárskej mobilizácii.

Tri koaličné strany – Sme rodina, Za ľudí a SaS – sa totiž postavili proti predĺženiu. Dokonca ministri za SaS Richard Sulík a Ivan Korčok vo vláde ani zaň nehlasovali, pretože nesúhlasia so zákazom vychádzania. Poslanci Za ľudí a Sme rodina neplánujú hlasovať za predĺženie v parlamente, ak sa situácia nezhorší.

Nechávajú si pootvorené dvierka. Vnímajú krehkosť situácie a zároveň dobre vnímajú, že občanom dochádza trpezlivosť. Veď v núdzovom stave sme už od 1. októbra minulého roka, spolu 210 dní. Pozitívny vývoj a jarné oteplenie vyháňajú ľudí von a vyvolávajú tak trochu ilúziu, že už máme všetko za sebou. V tejto situácii si koaliční politici uvedomujú, že keď budú trvať na prísnych opatreniach, môžu prísť o voličov.

Opozičné strany Smer a Hlas, samozrejme, predlžovanie núdzového stavu odmietajú. Najďalej zašiel poslanec za Smer-SD Ľuboš Blaha, ktorý na sociálnej sieti obvinil vládu, že núdzový stav predlžuje iba kvôli Prvému máju. Má sa tak zabrániť občianskym protestom. Blaha je socialista a, prirodzene, Prvý máj je preňho dôležitý sviatok, ako aj tradičná príležitosť vyjadriť nespokojnosť s vládnou mocou. Zabúda však, že práve masové zhromaždenia, či už protestné, alebo na štadiónoch, môžu obratom celý pozitívny vývoj dramaticky zmeniť.

Tak trochu pod núdzovým stavom skrývame všetky pandemické opatrenia a obmedzenia. Ten je však iba formou, nie samotným obsahom. Mnohé opatrenia nezmiznú ani po jeho zrušení. Nosenie rúšok alebo obmedzená kapacita v reštauráciách, hoteloch, kinách či na štadiónoch budú platiť oveľa dlhšie.

Preto má opozícia v jednom veľkú pravdu. Táto vládna koalícia mala už dávno pripraviť a schváliť pandemický zákon či novelizovať zákon o hospodárskej mobilizácii. V nich by sa vyriešili všetky náležitosti v rámci fungovania zdravotníctva a iných rezortov bez toho, aby sa obmedzovali ľudské práva. Vláda zákon ani po mesiacoch stále neschválila. Teraz sľúbila, že po mesiacoch ho konečne v máji predloží do parlamentu. Uvidíme. Aj to hovorí o jej odbornej erudovanosti.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #núdzový stav #Ľuboš Blaha #prvý máj #pandémia #karanténne opatrenia #masové zhromaždenia