Opravár Biden

Nástup Joea Bidena do Bieleho domu sprevádzali veľké očakávania. Po štyroch rokoch chaotickej vlády Donalda Trumpa sa tomu nemožno čudovať. Sto dní Bidena v prezidentskom úrade ukázalo, že za relatívne krátky čas sa toho dá stihnúť veľa. No hoci sa mu podarilo mnohé, americká spoločnosť zostáva stále rozdelená.

29.04.2021 19:00
debata (17)

Návrat do medzinárodných inštitúcií ako UNESCO či Parížska klimatická dohoda, zmena v migračnej politike či posilnenie tradičných transatlantických väzieb. To je len malá časť z množstva zmien, ktoré hlava štátu vykonala.

Biden však svoju pozornosť sústredil najmä na dve oblasti: potlačenie pandémie a obnovu ekonomiky. Pokiaľ ide o jeho záväzok v priebehu prvých 100 dní distribuovať medzi ľudí 100 miliónov dávok vakcín, tak ten hravo zvládol. Prvú dávku dostalo už viac ako 140 miliónov ľudí a úplne zaočkovaných je 98 miliónov Američanov, čo predstavuje takmer tretinu populácie. Spojené štáty mohli dokonca iným krajinám ponúknuť časť nevyužitých vakcín.

Ak pri potláčaní pandémie Biden uspel, pri riešení ekonomických otázok sa ocitol medzi dvoma mlynskými kameňmi. Na jednej strane stojí ľavé krídlo Demokratickej strany, ktorému sa doterajšie opatrenia mália, na druhej strane naráža na múr nepochopenia zo strany republikánov. Biden ako centrista sa tak nezavďačí ani jedným. Chce, aby jeho návrhy podporili aj republikáni, no tadiaľ je zatiaľ „cesta zarúbaná“.

Hoci v Kongrese demokrati disponujú len veľmi tesnou väčšinou, ambiciózny Americký záchranný plán vo výške 1,9 bilióna dolárov už schválil. Ďalší návrh zákona na vybudovanie infraštruktúry a podporu zamestnanosti s rozpočtom 2,25 bilióna dolárov majú momentálne zákonodarcovia na stole.

Biden sa snaží len o to, aby sa zastavil úpadok strednej vrstvy a nárast chudoby. Žiadne „prekvapkávanie bohatstva“ sa totiž nekoná. Naopak, ekonomické nožnice sa v poslednej dekáde výrazne roztvárajú a s tým narastá aj frustrácia obyvateľstva. Preto chce Biden zvýšiť dane pre najbohatších.

Republikáni, ktorých Biden vyzýva na spoluprácu, však jeho návrhy na naštartovanie zdevastovanej ekonomiky odmietajú. Európan sa však musí len pousmiať, pretože to, čo oni nazývajú socializmom, je na starom kontinente už dlhé desaťročia považované za štandardnú súčasť budovania sociálneho štátu. Takúto politiku presadzujú bez rozdielu sociálni aj kresťanskí demokrati.

Bezplatné škôlky pre sociálne slabšie rodiny či platenú materskú dovolenku vnímame v Európe ako samozrejmosť. Americkí konzervatívci to však zjavne vidia inak…

Pritom Biden sa snaží len o to, aby sa zastavil úpadok strednej vrstvy a nárast chudoby. Žiadne „prekvapkávanie bohatstva“ sa totiž nekoná. Naopak, ekonomické nožnice sa v poslednej dekáde výrazne roztvárajú a s tým narastá aj frustrácia obyvateľstva. Preto chce Biden zvýšiť dane pre najbohatších.

A keďže vzdelanie sa pre chudobných stáva nedostupným, chce časť vysokoškolských pôžičiek študentom odpustiť. To sa zasa máli ľavému krídlu demokratov, ktorí žiadajú ich úplné odpustenie.

Bidenova snaha hľadať kompromisy tak pravdepodobne nebude vždy korunovaná úspechom. Ide však o to, aby sa mu podarilo stabilizovať nálady v rozkolísanej americkej spoločnosti, lebo návrat nejakého druhého Trumpa by bol katastrofou pre USA, ale aj pre nás.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #USA