Nevýhodná zmluva (vzor Matovič)

Hoci nový minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský sa v porovnaní so svojím predchodcom zatiaľ javí ako muž na správnom mieste, ani on sa nevyhol chybám. Umožniť očkovanie tínedžerov v situácii, keď naň stále čakajú desaťtisíce ľudí nad 60 rokov, možno považovať za jeho prvý vážnejší prešľap vo funkcii (ktorý následne odčinil tým, že ho zrušil). Ani zďaleka to však nebolo také faux pas, aké vyrobil Igor Matovič so Sputnikom.

02.05.2021 19:00
debata (36)

Po zverejnení zmluvy na nákup ruskej vakcíny sa totiž ukázalo, že je pre nás veľmi nevýhodná. Podpísať takúto zmluvu mohol len diletant, ktorý si ju ani neprečítal, no chcel získať doma politické body. Teraz sa mu to vrátilo ako bumerang.

Je predsa nonsens, aby sa Slovensko zaviazalo, že aj keď si neprevezme všetky zazmluvnené dávky vakcíny, musí za ne zaplatiť. Znamená to, že bez ohľadu na to, či vakcíny použijeme, alebo nie, sme za ne povinní zaplatiť. A to nemalú sumu – takmer 20 miliónov dolárov.

Keďže sa bývalý premiér ešte pred voľbami dovolával hmotnej zodpovednosti politikov, teraz by mohol ukázať, že svoje slová myslel naozaj vážne. Napokon zdrojov na to má neúrekom. Jeho eseročka s názvom OĽaNO dostala od štátu milióny eur.

Ešte väčšie rozpaky však vyvoláva informácia, že výrobca nezodpovedá ani za účinnosť vakcíny. Celú zodpovednosť za prípadné nežiaduce účinky či škody tak na seba preberá kupujúci, teda Slovensko. Nielenže sme kúpili mačku vo vreci, ale za prípadné škody zodpovedáme my a nie predávajúci! Nuž ktovie, či by Matovič ako podnikateľ podpísal takú zmluvu, kde by mal od predajcu prikázané: Vy len plaťte a o nič sa nestarajte!

Bez ohľadu na to, či vakcíny použijeme, alebo nie, sme sa za ne povinní zaplatiť takmer 20 miliónov dolárov. Keďže sa bývalý premiér ešte pred voľbami dovolával hmotnej zodpovednosti politikov, teraz by mohol ukázať, že svoje slová myslel naozaj vážne.

Ukazuje sa, že Matovič je nielen zlý obchodník, ale aj veľký klamár. Zo zmluvy vyplýva, že ŠÚKL zmluvu neporušil, pretože ruský výrobca nikdy nežiadal testovanie Sputnika V v takzvaných OMCL laboratóriách, ako to tvrdil Igor Matovič. Načo bol potom celý ten cirkus okolo testovania v tzv. autorizovanom laboratóriu v Maďarsku? Ak by chcel niekto ponížiť slovenské inštitúcie a slovenských vedcov, lepšie ako Matovičovi by sa mu to nepodarilo.

Naopak, v zmluve sa uvádza, že slovenská strana môže poslať ŠÚKL na inšpekciu do ktorejkoľvek továrne na výrobu Sputnika V, pričom predávajúci je povinný zaistiť odborníkom dodanie všetkej požadovanej dokumentácie.

To sa dostávame k ďalšiemu spornému bodu, keď sa ŠÚKL opakovane dožadoval kompletného dodania dokumentácie, mal na to podľa zmluvy plné právo.

V neposlednom rade, ani samotná cena Sputnika nie je taká výhodná. Za jednu dávku platíme výrobcovi 9,95 dolára, čo je porovnateľné s cenou vakcíny od Pfizeru, no je oveľa drahšia ako napr. AstraZeneca. Prečo potom bolo nutné tak narýchlo kupovať vakcínu, ktorá stále neprešla testovaním EMA a ktorá nie je ani taká lacná?

Ak Igor Matovič spolu s ruskou stranou vyjadruje obavy, „či nebolo zo strany tých zlomyseľných ľudí s tými vakcínami nejako manipulované“, tak my ako občania Slovenska môžeme vyjadriť obavu, či Igor Matovič nemanipuluje s nami a nereprezentuje ruské záujmy.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #ŠÚKL #Sputnik V #Vladimír Lengvarský