Samopašný ničomník

Jan Hamáček dokázal nemožné. Stačili mu necelé dva týždne, aby sa stal najhorším šéfom diplomacie v českých dejinách. Ministerstvo zahraničných vecí dočasne riadil desať dní, a za ten krátky čas stihol dospieť výlučne vlastnou hlavou do politickej nepríčetnosti. Stal sa z neho samopašný ničomník.

04.05.2021 19:00
debata (13)

Samozrejme, že Hamáček nemôže priznať, že uvažoval ututlať kauzu Vrbětice výmenou za milión dávok vakcíny Sputnik V a za usporiadanie summitu šéfov Kremľa a Bieleho domu v Prahe. Stojí však proti nemu veľa nepriamych dôkazov, ktoré vytvárajú mozaiku o tom, že plánoval neuveriteľný kšeft.

Hamáček 14. apríla oznámil, že poveril českých veľvyslancov v Rusku a v USA, aby sa pokúsili dohodnúť summit Vladimira Putina a Joea Bidena v Česku. Takto sa to však nerobí; vyzeralo to, ako ísť s bubnom na zajace. Hamáček však zjavne veril, že má v ruke „vrbětický tromf“, ktorý je podľa neho taký silný, že Kremeľ bude súhlasiť s dejiskom summitu v Prahe.

V rovnaký deň Hamáček informoval, že sa chystá do Moskvy, aby tam rokoval o dodávke Sputnika V. A už na druhý deň podľa dôveryhodnej správy portálu Seznam Zprávy oboznámil úzky okruh ľudí o zámere vymeniť Vrbětice za vakcíny spolu so summitom, ale pod tlakom protiargumentov z toho napokon vycúval.

Ministerstvo zahraničných vecí dočasne riadil desať dní, a za ten krátky čas stihol dospieť výlučne vlastnou hlavou do politickej nepríčetnosti.

Hamáček mohol mať jediný motív, pre ktorý chcel s Ruskom kšeftovať: politické prežitie sociálnej demokracie, ktorej je predsedom. Parlamentné voľby sa uskutočnia v októbri a táto strana by sa podľa viacerých prieskumov už nedostala do Poslaneckej snemovne.

Pointa spočíva v tom, že viac ako dve pätiny ľudí v Česku by sa dali očkovať ruskou vakcínou (ide o súčet tých, čo by si ju dali pichnúť bez súhlasu a so súhlasom Európskej liekovej agentúry). Milión dávok Sputnika V by Hamáčkovej strane mohlo pomôcť ako voľné miesto v záchrannom člne pre pasažiera potápajúceho sa Titanicu. Prírastok jedného-dvoch percent voličov by mohol zachrániť sociálnu demokraciu v poslaneckých laviciach. Vidinu politického zmŕtvychvstania Hamáček vymenil aj za cenu toho, že podľa zmieneného portálu s výnimkou jedného účastníka schôdzky všetci civeli naňho so zdesením.

Ničomníka urobilo z Hamáčka to, že neupozornil partnerské štáty na riziko úniku informácie o svojej predstave kšeftu. Slovensko, ktoré vyhostilo troch ruských diplomatov, by ich neposlalo preč, keby sa českému vicepremiérovi splnil sen o Sputniku V a o Putinovi s Bidenom na Pražskom hrade.

Mimochodom, rovnaký Hamáček, ktorý zamýšľal vyžehliť Vrbětice, teraz poúča ministerku spravodlivosti. Obul sa do Marie Benešovej preto, že podľa nej existuje viac vyšetrovacích verzií o tragédii vo Vrběticiach. On verí len jednej. Žiada sa sarkasticky dodať, že keby mu vyšiel kšeft, počet verzií by bol nula.

Po odhalení jeho plánu sa v Rusku môžu radovať. Moskva by mohla spojiť blížiace sa oslavy víťazstva v druhej svetovej vojne s oslavami Hamáčkovej pochabosti. Prečo? Lebo samopašný ničomník vytvoril terén, aby po jeho zámere ktorýkoľvek spojenec Česka v EÚ a v NATO vážne zapochyboval urobiť to, čo Praha považuje za gesto solidarity, ako bolo v prípade Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vláda ČR #Jan Hamáček #Sputnik V #kauza Vrbětice