Hádajte, kto zaplatí Krajniakovu reformu dôchodkov

Jeden strop skončí, iný začne platiť. Niekomu štát dovolí pomôcť rodičom, iným zase nie. Dôchodková reforma ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) pomaly nadobúda kontúry.

05.05.2021 20:00
debata (14)

Podľa jeho rezortu sa už len čaká, koľko eur na to dostane vláda z Bruselu. V pláne obnovy však pri dôchodkoch v skutočnosti svieti veľká nula. Logicky, na dôchodky tie peniaze neslúžia.

Problémov je ale o niečo viac, i keď Krajniak začal celkom dobre. Zrušil „smerácky“ dôchodkový strop na úrovni 64 rokov. Ten by v budúcnosti znamenal dieru v štátnej kase a nižšie penzie. Po novom sa tak odchod do dôchodku bude opäť počítať o niečo ekonomickejšie – podľa vývoja strednej dĺžky života. Horšie je to už s jeho nápadom zaviesť individuálny strop a oslavovaný rodičovský bonus.

Ľudia by podľa neho mali skončiť s prácou po 40 rokoch platenia dôchodkového poistenia. To by mohlo plátanú dieru vo verejných financiách opäť natrhnúť. Systém navyše zaváňa nespravodlivosťou. Ešte pred 17 rokmi totiž štát platil dôchodkové poistenie aj za študentov či za ľudí, ktorí boli na úrade práce. Pre niekoho tak bude „práca“ i jej hľadanie či roky v škole. Krajniak tiež zabudol povedať, že odísť skôr do penzie znamená nižší dôchodok.

Diskriminačný bude aj jeho rodičovský bonus. Deti by mali vďaka nemu prispievať z daní a odvodov na penziu svojich rodičov. Smolu budú mať napríklad penzisti bez detí alebo tí, ktorých potomkovia sú bez práce. Mame či otcovi na dôchodok nebude môcť prispieť ani dieťa, ktoré pracuje v zahraničí. Okrem toho budú štátu chýbať peniaze, keďže časť odvodov či daní od pracujúcich detí poputuje na penzie.

Treba však dodať, že dôchodková reforma má prísť ruka v ruke s daňovo-odvodovými zmenami. To ale na veci príliš nemení. Euro k euru a účet sa vyšplhá na stovky miliónov eur ročne. Štát sa v tomto na plán obnovy ale spoliehať príliš nemôže – peniaze majú ísť na „zelené“ veci a oživiť ekonomiku. Takže hádajte, kto zaplatí Krajniakovu reformu…

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodková reforma #Milan Krajniak #dôchodkový strop #rodičovský bonus