Šeligov kiks: Vodu kážu, víno pijú

Podpredseda Národnej rady Juraj Šeliga a predsedníčka sociálneho výboru Jana Žitňanská zo strany Za ľudí odstupujú z funkcií. Obaja boli spolu s predsedom Bratislavského kraja Jurajom Drobom (SaS) načapaní, ako si užívali v dobe zákazu vychádzania po 21.00 hodine v útrobách jednej bratislavskej kaviarne. Tá mala byť dávno zatvorená.

05.05.2021 19:00
debata (20)

Nič iného im po vlne kritike nezostávalo. Za veľmi podobnej situácie na jeseň musel v Česku rezignovať minister zdravotníctva Jan Prymula iba mesiac po vymenovaní do funkcie. Šeliga so Žitňanskou si uvedomili, že by tlak nezvládli, ešte viac by poškodili svoju stranu, ktorej preferencie sú nízke, a tak radšej okamžite rezignovali.

Bývalá europoslankyňa Žitňanská na margo odstúpenia povedala, že ich strana išla do politiky, aby priniesla novú politickú kultúru. Namieste je potom otázka, či by nemali vzdať aj poslaneckého mandátu a odísť úplne z politiky. Pretože ako poslanci nejdú dobrým príkladom poctivým občanom Slovenska. Prečo by sa rovnako nemohli správať aj bežní ľudia s odôvodnením, že tak robia aj poslanci?

Prečo nepreberali pracovné záležitosti na pracovisku, ako sa to všade bežne robí? Ich pracovisko – Národná rada – sa nachádza iba päť minút chôdze od spomínanej krčmy. Alebo prebrali úplne iné záležitosti, ako tvrdia.

Liberál Droba sa za svoje konanie ospravedlnil, necíti sa však vinný. Z funkcie bratislavského župana neodstupuje. Kedy sa potom cíti vinný? Vo vyspelých demokratických krajinách EÚ sa aj za podobné prešľapy z verejných funkcií odstupuje. Nuž ale u nás neodstúpili za podvodné diplomové (rigorózne) práce predsedovia parlamentu Andrej Danko a Boris Kollár či bývalý premiér Igor Matovič…

To, že v kaviarni po zákaze vychádzania dotyční nemali čo robiť, si priznali. Ale hovoria pravdu aj v tom, prečo tak neskoro rokovali v podniku známeho šéfredaktora nemenovaného vplyvného týždenníka? Navyše v uzatvorenej spoločnosti. Naozaj tam už nikto okrem nich nebol? Máme im veriť, že preberali výlučne iba pracovné záležitosti? Nie je to trochu smiešne?

Prečo nepreberali pracovné záležitosti na pracovisku, ako sa to všade bežne robí? Ich pracovisko – Národná rada – sa nachádza iba päť minút chôdze od spomínanej krčmy. Alebo prebrali úplne iné záležitosti, ako tvrdia.

Zhodne uvádzajú, že rokovali o zmenách v sociálnej oblasti v novom programovom vyhlásení vlády. To vari nemyslia vážne. Veď je takmer identické s vyhlásením predchádzajúcej vlády. Či si mali vážení poslanci so županom vymeniť skúsenosti na úrovni samospráv? Prečo práve len s jedným županom a so žiadnym primátorom? A čo by vlastne poslanci mohli v týchto záležitostiach urobiť, eventuálne ako pomôcť, keď nemajú žiadne právomoci. Všetko vykonáva vláda, ministri či ministerstvá. Podobne o očkovaní, čo bola ďalšia téma. Veď to riadi ministerstvo zdravotníctva, čo každý občan dobre vie. Akoby nás mali tak trochu za bláznov.

Ak by sa podobných prešľapov a morálnych zlyhaní dopúšťali členovia bývalej koalície, Igor Matovič s Jurajom Šeligom by pravdepodobne zvolávali masové protesty bez ohľadu na núdzový stav a šírenie koronavírusu. Súčasní koaliční politici majú šťastie, zatiaľ. Jedno je však isté, táto generácia politikov je jedno veľké sklamanie.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #podvádzanie #Jana Žitňanská #Juraj Droba #politická kultúra #zákaz vychádzania #Národná rada SR #Juraj Šeliga