Kauza Múzea SNP: Kultúra na smetisku

Najnovší plán obnovy s financovaním kultúry veľmi nepočíta. Asi by to malo trápiť ministerstvo kultúry (MK), ale kruhy ministerky Natálie Milanovej pôsobia nerušene. Rada ich ešte viac upokojí „pustením“ Múzea SNP v Banskej Bystrici pod rezort obrany.

06.05.2021 20:00
debata (11)

Múzejná a galerijná rada, čo je poradný orgán MK, sa ani nestačila zamyslieť, či je takáto zmena výhodná alebo nie – bola postavená pred hotovú vec, rovnako ako aj riaditeľ múzea Stanislav Mičev. A gamba úžasu klesá nižšie a nižšie.

Keby sme slovenskú politickú kultúrnosť merali výškou padnutej gamby, boli by sme hotoví kultúrni jogíni. Ministri si (ne)kompetenciami tekuto prechádzajú z rezortu do rezortu a je celkom jedno, či sa šuster kopytu rozumie. Milanová v stredu oznámila, že sa „dohodla“ s ministrom Jaroslavom Naďom o zaradení Múzea SNP pod Vojenský historický ústav, s odôvodnením, že „nepotrebujeme“ dve múzeá s vojnovou tematikou. Rezort obrany vraj môže na fungovanie múzea prihodiť niečo navyše. MK na to zjavne nemá – a zjavne ani nevidí dôvod, prečo by malo mať. Za celý rok, čo je pani Milanová v úrade, sa o kontakt s vedením tejto kľúčovej kultúrnej ustanovizne nepokúsila ani raz. Namiesto toho, aby sa presvedčila o potrebách múzea či jeho prípadných nedostatkoch a nedoriešených problémoch, sa s Jaroslavom Naďom s bezoblačnou prostotou uzhodne, že SNP bola najmä „vojenská udalosť“. Čo dodať, veď aj hrady mali najmä obrannú funkciu, hádam by mali vziať osvietené hlavy opäť rozum do hrsti, azda vyhútajú, ako sa ich v „zbytočnom“ rezorte kultúry zbaviť.

O rizikách spojených s rozdrobením Múzea SNP pri rozhodovaní nikto ani na okamih nezauvažoval. Uvedomujú si vôbec zodpovední ministri – ale i široká verejnosť – že, parafrázujúc Milana Kunderu, osud našej kultúry je aj naším osudom? Že narábať s ňou ako so smeťou znamená samého seba dobrovoľne hádzať na smetisko? Kedysi sa hovorilo: Uč, sa, vole, budeš pánom, budeš jazdiť aeroplánom. Ale neplatí to. Vôl aeroplánom skrátka nepoletí.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo kultúry #Jaroslav Naď #Stanislav Mičev #Múzeum SNP #Natália Milanová