Kováčik si nepomohol

Obhajoba bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika požiadala o jeho prepustenie z väzby na slobodu. Nestalo sa. Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu Pamela Záleská ho ponechala za mrežami. Súd tiež nariadil hlavné pojednávanie, ktoré by sa malo začať v júli.

11.05.2021 20:00
debata (7)

O nelichotivých väzobných pomeroch a neprimeraných termínoch kolúznej väzby sa popísalo v poslednom čase veľa. Panujú u nás neporovnateľne horšie pomery ako v iných krajinách EÚ. Zadržiavaní môžu byť často nevinní ľudia, ktorí však majú oveľa horšie podmienky ako odsúdenci vo väzení. Nikoho to netrápilo, pokiaľ neprišlo aj na prominentných „klientov“ s prepojeniami na politické špičky, vládne i opozičné. Kováčik je jeden z nich.

Od 20. apríla čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a z ďalších trestných činov, ktorú podal na súd prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Mnohí pochybujú o Kováčikovej vine. Vraj je založená iba na výpovedi tzv. kajúcnikov. Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic povedal, že v jeho prípade „sú objektívne dôkazy nad rámec výpovedí spolupracujúcich obvinených, ktoré preukazujú pravdivosť ich výpovedí“.

Kováčik bol špeciálnym prokurátorom 16 rokov, do novembra minulého roka. Získal prezývku 61¤:¤0, pretože od roku 2008 zo 61 prípadov, ktoré dozoroval, ani jeden sa neskončil podaním žaloby. Až na konci prelomil neblahú sériu. A to v prípade majiteľov svetoznámej IT spoločnosti. Za všetkým mali stáť známy „vybavovač“ Z.¤K. a nitriansky oligarcha, obaja tiež vo väzbe. Nie div, že iný známy oligarcha, ktorý sedel donedávna vo väzbe, dal vraj Kováčikovi prezývku Arabelin čarovný prsteň.

Kováčik sa síce vzdal funkcie, ale stále zostáva prokurátorom. Má dočasne pozastavený výkon funkcie a zo zákona poberá 30 % platu. Aj pri ňom, ako aj pri ostatných obvinených v posledných policajných akciách, platí totiž prezumpcia neviny.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Špecializovaný trestný súd #Dušan Kováčik #NAKA #Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) GP SR #polícia SR