Za ľudí bez ľudí. Remišová vs. Kolíková

Odvolávanie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej nebolo iba o jej prešľapoch. Začal sa vyostrovať súboj medzi liberálmi a konzervatívnymi populistami reprezentovanými hnutím Sme rodina a časťou OĽaNO. To potvrdilo hlasovanie a následne aj útok Borisa Kollára na Kolíkovú pri prerokovávaní kolúznej väzby priamo v Národnej rade.

14.05.2021 20:00
debata (61)

Skôr ako sa tento súboj skončí, hrozí strane Za ľudí rozpad v priamom prenose. Veronika Remišová sa pri odvolávaní zastala Kolíkovej až v hodine dvanástej. Nečudo, čoraz viac sa spomína, že by ju ministerka spravodlivosti mohla vymeniť na čele strany. Posledné udalosti čoraz viac odhaľujú, že medzi Remišovou a vplyvnými členmi strany panujú značné rozdiely v názoroch na fungovanie a smerovanie strany.

Zakladateľ Andrej Kiska stranu vytváral ako zmes konzervatívcov a liberálov. Táto stratégia slúžila na získanie čo najviac hlasov. Skončilo sa to blamážou. Teraz sa v plnej nahote ukazuje, že strana je nesúrodou zmesou osobností, ktoré nespája žiadne vnútorné ideové puto.

Vplyvní liberáli už začali stranu opúšťať. Nedivme sa im. Remišovej kormidlovanie sa až príliš vzdialilo ich hodnotám. Namiesto toho, aby vytvorili hrádzu voči Matovičovi a Borisovi Kollárovi, sa im bezmocne prizerajú. Aj z tohto dôvodu im preferencie stagnujú pod 5 %. Po kikse Juraja Šeligu a Jany Žitňanskej sa zdá, že strana stráca úplne pôdu pod nohami.

Poslednou nádejou na záchranu strany by mohlo byť podľa niektorých zvolenie Kolíkovej na čelo strany. V súčasnosti má oveľa väčší ťah na bránu ako Remišová. A mohla by sa stať líderkou všetkých liberálnych strán, pretože Progresívne Slovensko a Spolu, a čiastočne už aj SaS, trpia na nedostatok charizmatických lídrov. Pre mnohých liberálnych politikov, sympatizantov a voličov práve úderná Kolíková má tú potrebnú charizmu, ktorá jej kolegom chýba.

Toto je hra o nové formovanie politickej scény, nielen tej liberálnej, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Ak Kolíkovej (liberálne) krídlo bude opomínané, ďalší vplyvní členovia časom môžu prestúpiť do „spriatelených“ strán. Zo strany zostane iba torzo. Bude to smutná, ale tiež pravdivá, posledná kvapka Kiskovho „politického odkazu“.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #konzervatívci #Veronika Remišová #Mária Kolíková #liberáli #Za ľudí