Vládu čaká veľký tresk

Poslanci mali v týchto dňoch hlasovať o revidovanom rozpočte a kolúznej väzbe, no pre nezhody vo vládnom štvorlístku predseda parlamentu prerušil rokovanie NR SR až do budúcej stredy. V koalícii sa schyľuje k veľkému tresku.

18.05.2021 19:00
debata (16)

Eduard Heger tak zažije prvý krst ohňom. Ukočírovať vládu zmietanú dvoma konfliktami by nebolo ľahké ani za „normálnych okolností“, nieto v situácii, keď krajinu rok sužuje koronakríza a vzťahy medzi partnermi sú značne naštrbené.

Mohlo by sa zdať, že nájsť kompromis v otázke rozpočtu bude pravdepodobne ľahšie ako pri novele trestného poriadku vo veci kolúznej väzby, no nemožno pritom zabúdať, kto je momentálne ministrom financií.

Igor Matovič, odkedy sa ocitol v novej funkcii, si buduje imidž sociálne cítiaceho politika, ktorému nie je ľahostajný osud bežných ľudí. Prichádza preto s bombastickými návrhmi, ktorými sa snaží „prebiť“ Smer zľava. Čo na tom, že jeho „reformy“ sú absolútne nerealistické, a dokonca bývalý minister financií Ladislav Kamenický musí stále opakovať, že takýmito návrhmi sa vydávame na nebezpečnú grécku cestu. Matovičova hviezda upadá a on potrebuje zažiariť, preto neváha využiť akýkoľvek prostriedok, ktorý by mu pomohol zastaviť prepad preferencií OĽaNO.

Keď protikorupčný étos narazí na človeka s mafiánskym backgroundom, je z toho doslova veľký tresk. Spor koaličných strán Sme rodina a Za ľudí o úpravu kolúznej väzby tak nemusí znamenať iba ďalší rozkol v koalícii, ale aj jej definitívny koniec.

Hoci Smer ho za jeho rozšafnú politiku oprávnene kritizuje, v týchto otázkach pre neho hlavnú opozíciu predstavuje Richard Sulík. Preto tie Matovičove výkriky, že už má dosť antisociálneho prístupu svojho koaličného partnera.

Na druhej strane si šéf SaS uvedomuje, že napriek kríze spôsobenej covidom vláda nemôže len tak rozhadzovať peniaze, pretože by sa to u jeho voličov nestretlo s pochopením a výrazne by to poškodilo jeho stranu. Zmierniť tento konflikt medzi rozšafným Matovičom a „sociálnym netvorom“ Sulíkom bude pre premiéra predstavovať veľmi tvrdý oriešok.

No ešte ťažšie bude pre Hegera rozlúsknuť oriešok, ktorý predstavuje novela trestného poriadku týkajúca sa kolúznej väzby.

Kým v prvom prípade ide „len“ o peniaze, v tom druhom prípade sa zjavne stretávajú dva svety. Sme rodina žiada skrátenie kolúznej väzby na tri mesiace. Keďže Boris Kollár je v parlamente už päť rokov, no o túto otázku sa nikdy predtým nezaujímal, je zrejmé, že je to čisto účelový spor. Nejde mu o neľudské podmienky ľudí, ktorí sa ocitli za mrežami, ale len o to, aby sa čím skôr dostal von jeho človek – Vladimír Pčolinský, čo napokon aj otvorene priznal.

Keď viacerí po voľbách upozorňovali, že vzhľadom na minulosť Borisa Kollára je účasť Sme rodina vo vláde problematická, teraz sa to ukazuje v plnej nahote. Spojenectvo Matoviča a Kollára je čisto účelové, a hoci to šéfovi OĽaNO nedošlo, každý stojí na opačnom brehu rieky.

Kým jeden pred voľbami deklaroval, že chce očistiť politiku od korupcie a oligarchov, ten druhý do nej vstupoval s tým, že chce iba upevniť svoje postavenie, ktoré získal pokútnym spôsobom.

Keď protikorupčný étos narazí na človeka s mafiánskym backgroundom, je z toho doslova veľký tresk. Spor koaličných strán Sme rodina a Za ľudí o úpravu kolúznej väzby tak nemusí znamenať iba ďalší rozkol v koalícii, ale aj jej definitívny koniec.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Richard Sulík #Igor Matovič #Boris Kollár #kolúzna väzba