Rozpočtové kocúrkovo v podaní Matoviča a Sulíka

V pandemickom období sa ekonomika nedá spoľahlivo predvídať, mnohé veci sa menia z mesiaca na mesiac. Preto aktualizácia najdôležitejšieho zákona roka o štátnom rozpočte je namieste. To, že rôzne strany majú rôzne názory, je prirodzené. Nové je, že medzi OĽaNO a SaS sa rozhorel klasický spor medzi ľavicou a pravicou: Igor Matovič chce zvyšovať výdavky a dane, Richard Sulík naopak.

19.05.2021 19:00
debata (9)

Matovič sa tak trochu potajme mení na sociálne orientovaného politika. Pandémia odkryla mnohé sociálne neduhy, nad slovenským macošským sociálnym systémom už nemožno zatvárať oči. Matovič to začal šikovne využívať – po vzore maďarského Fideszu a poľskej vládnej strane PiS. Môže tak loviť v rybníku Smeru a Hlasu.

Pritom šéf liberálov Sulík nie je proti navyšovaniu rozpočtu. Problém má s čiastkou 3,4 miliardy eur a so spôsobom, ako sa to deje. Už klasicky, v skrátenom legislatívnom konaní. Namiesto toho, aby sa novelizácia poriadne prediskutovala, opäť sa šije horúcou ihlou.

Nájsť kompromis nebude vôbec ľahké. OĽaNO a SaS majú niekedy značne rozdielne predstavy. Matovič chce dať o 157 miliónov eur viac na pomoc reštauráciám a cestovnému ruchu, pričom SaS navrhuje 120 miliónov. Pri dofinancovaní Sociálnej poisťovne vzhľadom na zvýšené pandemické výdaje zase namiesto 110 miliónov stačí podľa SaS iba 55 miliónov eur. Verejnej správe by „saskári“ nepridali nič. Sulíkovci sú aj proti vyplateniu 22 miliónov eur covidovým oddeleniam v nemocniciach.

Nové je, že medzi OĽaNO a SaS sa rozhorel klasický spor medzi ľavicou a pravicou: Igor Matovič chce zvyšovať výdavky a dane, Richard Sulík naopak.

Podobne sú proti dorovnaniu, PN a OČR pri covide na 100 %. Išlo by „až“ o 15 miliónov eur. A takto by sa dalo pokračovať, napríklad pri pandemickom rodičovskom príspevku alebo SOS dotácii. Navyše už v klasickom koaličnom chaose nie je prekvapením, že viaceré položky, ktoré sú v tejto pripravovanej novelizácii rozpočtu, už schválila vláda či dokonca aj parlament.

A doslova kocúrkovo panuje okolo dotácií na nájomné. Vypláca ho ministerstvo hospodárstva (MH), peniaze mu posúvajú kolegovia z financií. SaS navrhuje skrátiť sumu z 20 na 10 miliónov eur. Pritom MH poslalo na financie list, kde požaduje doplatiť 20 miliónov, čiastku, ktorú mali previesť podnikateľom za apríl. Tá ale neprišla, ministerstvo financií ju posunie, až keď prejde novelizácia zákona o štátnom rozpočte. Koaličná klasika. Stačilo by ako obvykle, aby si Matovič so Sulíkom sadli a normálne sa dohovorili.

To všetko bude ale niečo stáť. Matovič prišiel s návrhom zvýšiť DPH. Veď v Poľsku a Maďarsku sú vyššie sadzby. Pre SaS je to neprijateľné. Lenže kľúč v tejto dani skutočne existuje. Máme v nej medzeru 20 %, teda vyberieme až o takmer dve miliardy eur menej, ako by sme mohli. Patríme medzi premiantov v celej EÚ. Keby sme toto číslo znížili aspoň na úroveň Poľska a Maďarska (menej než 10 %), mohlo by to do rozpočtu priniesť o jednu miliardu navyše. Všetci by boli spokojní: mohli by sme zvyšovať sociálnu pomoc a nezvyšovať dane.

Dlhé roky sa nám ale nedarí problém s výberom DPH vyriešiť. Prostriedky sú pritom všeobecne známe. Nový hyperaktívny a invenčný minister financií by mohol konečne všetkým ukázať, ako sa to robí. Keby potreboval radu, stačí opäť zájsť do Budapešti a Viktor poradí.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #DPH #pravica #štátny rozpočet #Richard Sulík #ľavica #Igor Matovič #výdavky štátu