Toto je rozpad štátu

Pri sledovaní „pestiev“, ktoré predvádza táto vláda, je čoraz viac zrejmé, že riadiť štát a vládnuť je skutočne umenie, ktoré neovláda každý. Aj posledná slovná prestrelka medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom ukazuje, že Hegerova vláda nemôže efektívne riešiť problémy krajiny, pretože rieši iba sama seba.

20.05.2021 19:00
debata (121)

Keď sa po nežnej revolúcii objavili úvahy, či by nebolo vhodné, aby sme sa na prechodné obdobie stali protektorátom západných krajín (podobne ako povojnové Nemecko), počas ktorého by sme si vybudovali demokratické inštitúcie a naučili sa spravovať krajinu, vyzeralo to ako prejav kverulantstva a nedôvery vo vlastné schopnosti. Napokon, štát sme už mali niekoľko desaťročí a sami sme si ho riadili. Ukazuje sa však, že riadiť demokratickú krajinu je oveľa náročnejšia ako riadiť krajinu, v ktorej vládne jedna strana.

Druhým problémom sú limitované ľudské zdroje. Slovensko ako malá krajina si nemôže dovoliť, aby v štátnej správe na riadiacich postoch dochádzalo k neustálym výmenám. To sa však po každých voľbách deje, čo sa následne odráža v tom, ako „kvalitne“ je riadený tento štát.

Po nástupe Igora Matoviča z ministerstva financií odchádzajú kvalitní odborníci, akých nemáme nazvyš. Tento politický exot si jednoducho neuvedomuje, že fungujúce inštitúcie možno zničiť šmahom ruky, no vybudovať ich trvá oveľa dlhšie.

Tretím problémom, ktorý čiastočne súvisí s limitovanými ľudskými zdrojmi, sú politické elity. Objektívne vzaté, jednoducho nemáme toľko kvalitných ľudí, a preto i striedanie elít je problematické. Samotné strany trestuhodne zanedbali výchovu nového „dorastu“ a do politiky tak vstupujú ľudia absolútne nepripravení vládnuť. Keď si k tomu pripočítame diskontinuitu vo fungovaní politických strán, tak obraz slovenskej politickej scény je viac ako tristný.

To, čo nám ešte pri predchádzajúcej generácii politikov, ktorá krajinu vytiahla z bahna mečiarizmu, pripadalo ako samozrejmosť – teda že budú kompetentne vládnuť – sa ukazuje už iba ako zbožné želanie.

S nástupom ľudí, ako je Igor Matovič, sa politika postupne začala redukovať na šou, v ktorej nerozhodujú skúsenosti a erudovanosť, ale schopnosť účinkujúcich zaujať pozornosť divákov. A tak to po roku vládnutia tejto štvorkoalície na Slovensku aj vyzerá…

Štát sa nám začína rozpadať pred očami. Asi sa všetci zhodneme, že ministerstvo financií je jeden z najdôležitejších rezortov. Zároveň ide o jeden z najtechnokra­tickejších rezortov – kde v prvom rade rozhoduje odbornosť, a nie politické tričko. A zatiaľ čo ministri a vlády sa menili, špičkoví odborníci tu zostávali. Mnohí prežili Mikloša, Počiatka aj Kažimíra.

No s príchodom Igora Matoviča do rezortu financií sa tento úzus zmenil. Z ministerstva odchádzajú kvalitní odborníci, akých nemáme nazvyš. Tento politický exot si jednoducho neuvedomuje, že fungujúce inštitúcie možno zničiť šmahom ruky, no vybudovať ich trvá oveľa dlhšie.

Prežili sme mečiarizmus, prežijeme aj tohto politického eskamotéra, no čím dlhšie bude pri moci, tým väčšie budú škody, ktoré napácha. Toto je rozpad štátu v priamom prenose. Čím skôr sa táto agónia skončí, tým lepšie.

© Autorské práva vyhradené

121 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #Vladimír Pčolinský