Čakanie na (Matovičov) podpis

Na albume Abbey Road od Beatles sa niekoľkosekundová skladbička s názvom Her Majesty začína slovami: „Jej Veličenstvo je pekné milé dievča, ale nemá veľa čo povedať.“

20.05.2021 20:00
debata (1)

Prispôsobenú verziu by sme dnes azda mohli venovať ministerke Natálii Milanovej, mohla by ju potešiť aspoň tak ako princeznú Margharet. Pretože odkedy sa zhostila zakliateho kráľovstva so sídlom v budove ministerstva kultúry, čuší ako zlatá rybka.

Odkedy nominantka OľaNO Milanová prevzala ministerstvo, ktoré nikto nechce, ocitlo sa v zmenenej situácii, že ani teraz ho nikto nechce, len ešte oveľa viac. Najskôr sa niekedy začiatkom februára ukázalo, že slovenský plán obnovy s kultúrou vôbec nepočíta a ministerstvo ju zahrnulo do (použijúc jeho termíny) „komponentu“ s názvom Zelená obnova budov. Pomoc pre profesie veľmi širokej oblasti tzv. kultúrneho priemyslu sa tam vôbec nenachádzala, v tom čase sa zrejme ešte „komponovalo“ na základe myšlienky, že kultúra sa týka len rekonštrukcie pamiatok. Veľmi nedávno prišla správa o presunutí časti Múzea SNP pod ministerstvo obrany, lebo to vraj môže prihodiť na jeho fungovanie ešte dačo navyše. Potom boli šumy o tom, že Slovenské národné divadlo nebude mať na výplaty (bude!), a napokon sa ukázalo – že peniaze určené na podporu ľudí a firiem postihnutých koronakrízou, z oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu vrátane, má vlastne pod palcom… Igor Matovič. A ten má toho čo povedať vyše hlavy.

Ale bol by v tom sám satan, keby v tom opäť nebol Richard Sulík. Pretože sa ukázalo, že práve jeho ministerstvo hospodárstva malo poskytovať pomoc aj do oblasti kultúrneho priemyslu, a 144 miliónov nevyčerpaných eur uviazlo kdesi na polceste k ľuďom, pretože využitie sumy musí odsúhlasiť ministerstvo financií. Matovič to podľa Sulíka už tri týždne ignoruje. Ale aspoň vieme, že ani z veľa peňazí zavše nebýva veľa muziky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #Natália Milanová #podpora kultúry