Okrem práva aj zodpovednosť

V piatok skoro ráno sa uzavrelo prímerie medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas. Svetoví lídri sľúbili zrekonštruovať Gazu, kde bolo v dôsledku izraelského bombardovania zabitých okolo 230 ľudí.

21.05.2021 20:00
debata (5)

Rakety Hamasu, ktoré začali z Gazy dopadať po potlačení palestínskych protestov vo východnom Jeruzaleme, zabili 12 ľudí v Izraeli.

Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval svetových lídrov, aby v pláne obnovy mysleli najmä na opatrenia, ktoré by „podporili Palestínčanov a upevnili ich inštitúcie“. Podľa neho majú lídri Izraela a Palestíny zodpovednosť za seriózny dialóg, ktorý by smeroval priamo „ku koreňom“ príčin konfliktu. Kto sa však odváži tie korene pomenovať bez toho, že by tým zároveň nezalial samotný konflikt výdatnou dávkou výživného hnojiva?

Izraelský novinár denníka Haaretz Yair Assulin upozornil, že kým médiá začali prinášať fotografie radujúcich sa Palestínčanov z Gazy, paralelne s tým narastajú opovržlivé komentáre, že Hamas by víťazstvo oslavoval bez ohľadu na výsledok konfliktu. K víťazstvu sa hlási aj Izrael, a Benjamin Netanjahu prisľúbil zareagovať „novým stupňom sily“ v prípade agresie zo strany Hamasu. Bez ohľadu na predchádzajúce provokácie či zneužitie sily zo strany izraelskej polície alebo armády. Pretože Izrael bude mať vždy uznané právo brániť sa v prostredí, v ktorom bol založený. Nie je to radosť bez ohľadu na výsledok z druhej strany? Yair Assulin odpovedá, že je. Takto rozhodne „korene príčin konfliktu“ nevyzerajú.

Krátkozrakosť tejto radosti spočíva v slepote voči arabskej spoločnosti, za ktorej degradáciu sa zvykne obviňovať radikálny Hamas a celkom sa obchádza skutočnosť, že za príčiny, pre ktoré vznikol Izrael ako štát západeurópskeho modelu, nemôžu ani palestínski moslimovia, kresťania, ani palestínski (východní) židia, a nemajú za ne ani pykať. Isteže, revanšizmus opačného druhu je rovnako nezmyselný. Súčasná situácia je len špičkou ľadovca celkového procesu dezintegrácie dlhodobej západnej hegemónie a nechcieť to vidieť, píše Assulin, znamená ostávať vo vražednom kruhu.

Niet pochýb o tom, že Izrael sa má právo brániť. Ale k tomu patrí aj zodpovednosť.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Hamas #Benjamin Netanjahu #prímerie medzi Izraelom a Hamasom