Panebože, kam sme sa to dostali?

Branislav Zurian odišiel z funkcie riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) k 15. máju. Zároveň skončil aj v polícii. V piatok ráno mu už klopali na dvere jeho popradského bytu bývalí kolegovia. Chceli ho zadržať. Zurian však nebol doma, je v zahraničí. Pretože prinajmenšom tušil, že sa niečo také stane.

21.05.2021 19:00
debata (54)

Nedajme sa oklamať, z funkcie riaditeľa NAKA sa neodstupuje len tak. Ide o prestížne postavenie, dôležitú funkciu v štáte. Prečo Zurian skutočne odišiel, ukáže až čas. Nasledoval ho aj jeho zástupca Patrik Jurík a riaditeľ odboru Bratislava Ján Štefanák. Vo väzbe už sedí bývalý šéf NAKA Peter Hraško, ako aj mnohí bývalí vysokí funkcionári polície, SIS a prokuratúry.

Začína to tak trochu pripomínať kultúrnu revolúciu v Číne, ktorú pred 55 rokmi spustil Mao Ce-tung. Motívom bolo vtedy vymetenie kapitalizmu, u nás zase prebieha proces vymetenia korupcie. V Číne to dopadlo tak, že jedna skupinka stíhala inú skupinku až dovtedy, kým ju nezačala stíhať ďalšia. Nikto si nebol ničím istý, obetí bolo neúrekom.

Čelíme vojne policajtov? Manipuluje niekto s týmto štátom? Koalícia za rok vládnutia ukazuje, že nevie vládnuť, všetko sa jej vymyká z rúk. Štát sa rozkladá v priamom prenose.

Časť všetkých obvinení sa zakladá na výpovediach kajúcnika Ľudovíta Makóa, bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu Finančnej správy. Ten z postu riaditeľa odišiel minulé leto. Neodišiel iba tak. Bola mu obratom ponúknutá pozícia v SIS. Prihovoriť sa nemal nikto iný ako bývalý premiér Igor Matovič. Ten na jeseň, keď Makóa zadržala NAKA, o ňom hovoril ako o zločincovi. Teraz priznal, že sa s ním stretával, keď bol ešte v opozícii. Makó si už behá po slobode, i v zahraničí. Žiaľ, toto nie je žiadny film, toto je tvrdá slovenská realita!

Aby ten slovenský príbeh nebol taký obyčajný, klasická dobrá detektívka či napínavý americký triler, ale niečo extra, dozvedeli sme sa, že v pondelok sa v sídle SIS tajne zišlo desať najmocnejších ľudí tohto štátu na čele s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a premiérom Eduardom Hegerom. Ten na nej chcel informovať o podrobnostiach určitých spravodajských informácií. Údajne sa debatovalo o manipulovaní aktuálnych vyšetrovaní, napr. v prípade V. Pčolinského a o dianí v NAKA. Prezidentský palác to dementoval. Nič iné mu ani nezostávalo.

Oveľa zarážajúcejšie je, prečo sa stretli v sídle SIS a nie u pani prezidentky. Veď to je hlava štátu! Alebo aspoň u premiéra. Vraj preto, že mohli hovoriť v miestnosti, ktorá sa nedá odpočúvať. Teda to znamená, že v sídle prezidentky či premiéra sú miestnosti odpočúvané? Veď to je škandál, ktorý nemá obdoby! A kto by ich mohol, či skôr mal, odpočúvať? Polícia, SIS, vojenské spravodajstvo? Ako by si to mohli dovoliť? Či zahraničné spravodajské služby? Áno, cez mobily či počítače sa dá takmer všetko. To je absolútna nedôvera najvyšších predstaviteľov štátu v naše bezpečnostné štruktúry.

Táto vláda bude mať v najbližších dňoch čo vysvetľovať. Máme iba kopu zadržaných a obvinených, žiadnu konkrétnu obžalobu, žiadny súd. Verejnosť nevie, čo sa deje. Čelíme vojne policajtov? Manipuluje niekto s týmto štátom? Koalícia za rok vládnutia ukazuje, že nevie vládnuť, všetko sa jej vymyká z rúk. Štát sa rozkladá v priamom prenose.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #SIS #NAKA #Eduard Heger #Ľudovít Makó #Zuzana Čaputová #Branislav Zurian