Potopí Zurian Hegera?

Generálny prokurátor Maroš Žilinka si zobral vyšetrovanie bývalého šéfa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislava Zuriana a vedúceho operatívneho oddelenia NAKA Jána Kaľavského. Sám preskúma, či ich obvinenia boli odôvodnené a zásahy primerané a v súlade so zákonom. Jeho opatrnosť je namieste.

24.05.2021 19:00
debata (45)

Zurian totiž prehovoril o politickom ovplyvňovaní výpovedí kajúcnikov. Jeho varovania potvrdila aj Iniciatíva advokátov za právny štát. Kaľavský mal zase vraj vyšetrovateľovi podrobne opísať, ako sa postupuje v mediálne sledovaných kauzách. Výpovede kajúcnikov údajne pripravovali samotní vyšetrovatelia NAKA tak, aby sa navzájom podporovali. Dokonca po operatívcoch posielajú návody, čo má ktorý obvinený hovoriť. Tak toto je trochu priveľa. To vôbec nevyzerá na očistu polície.

Policajný prezident Peter Kovařík síce tvrdí, že nikto nebol obvinený iba na základe výpovede kajúcnika. Dôkazov aj svedkov je viac. Inak by vraj väzobné stíhanie neschválili sudcovia. V tom musíme inštitúciám dôverovať. Zároveň Kovařík apeloval na oba tábory politikov, aby prestali komentovať kauzy, o ktorých majú iba skreslené informácie, často účelovo podsúvané. Kto im ich účelovo podsúva?

Lenže je rozdiel, keď sa k prípadom vyjadrujú politici, ktorí majú moc, a tí opoziční. Vládni majú možnosti, ako kauzy využiť vo svoj prospech či zneužiť voči opozícii. Pre tých opozičných je to psia povinnosť. Ide totiž o obranu demokracie a právneho štátu.

Zurian tiež upozornil na to, že obvinený a kajúcnik, bývalý námestník SIS Boris Beňa, mu povedal, že iný kajúcnik Ľudovít Makó mal vydierať Eduarda Hegera ešte ako ministra financií. Nie je toto dôvod, prečo Heger zvoláva tajné stretnutia v pivnici?

Nikto nevylučuje, že v kajúcnikoch sa ozvalo svedomie, že trestnú činnosť, ktorú páchali, ľutujú. Nemôžeme však vylúčiť ani možnosť, že niekto sa chce vykúpiť na úkor niekoho iného a začal spievať ako prvý, aj falošne.

Je možné, že niekto s nami hrá hru, ktorej ciele nepoznáme. A namiesto toho, aby sa vyšetrila korupcia z minulosti, zabŕdneme do ešte väčšieho bahna.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #policajná akcia #SIS #kajúcnik #Peter Kovařík #Eduard Heger #Branislav Zurian #Boris Beňa