Lukašenko je ako Hamas

Keby sa konala celosvetová súťaž štátov o najúbohejšie klamstvo, režim v Bielorusku by sa stal víťazom v tomto roku možno už v predstihu. Blysol sa vysvetlením, prečo muselo civilné lietadlo smerujúce do Vilniusu núdzovo pristáť v Minsku.

25.05.2021 20:00
debata (32)

Najprv sa svet dozvedel, že príčinou bolo podozrenie, že na palube sa môže nachádzať bomba. Po viac ako 24 hodinách diktátorov režim spresnil, že stopa vedie k Hamasu. Odvolal sa na e-mail od palestínskeho radikálneho hnutia. Hamas ale ihneď vyhlásil, že s údajnou bombovou hrozbou nemá absolútne nič spoločné.

Ak je niekto terorista, ešte to neznamená, že je úplný idiot. Prímerie medzi Hamasom a Izraelom začalo platiť v piatok krátko po polnoci. Bieloruská stíhačka sprevádzala lietadlo Ryanairu na letisko v Minsku v nedeľu popoludní.

Prečo by sa Hamas vyhrážal bombou viac ako 48 hodín po uzavretí dohody o prímerí, ktoré Palestínčania oslavovali v uliciach ako svoje veľké víťazstvo?! Môže človek pri zmysloch prečítať v Minsku na tlačovke tieto vety z údajného e-mailu od Hamasu?! „My vojaci Hamasu žiadame, aby Izrael prestal ostreľovať Pásmo Gazy. Žiadame Európsku úniu, aby prestala Izrael v tejto vojne podporovať." Veď izraelské zbrane boli v nedeľu ticho už pár desiatok hodín. Neuveriteľne znie aj ďalšia veta z údajnej výstrahy: „Ak nesplníte naše požiadavky, bomba exploduje nad Vilniusom 23. mája." Čiže Hamas vedel už niekedy v stredu alebo vo štvrtok, aký konkrétny stroj Ryanairu poletí druhý deň víkendu z Grécka do hlavného mesta Litvy? Alebo „až" v piatok či v sobotu? A ak v nedeľu, potom kedy napísal „e-mail"? Keby ho poslal pred odletom, Bielorusko by muselo okamžite informovať letisko v Aténach. A keby to urobil počas letu, aký magor by sa vyhrážal elektronicky a nie telefonicky, lebo akú by mal istotu, že e-mail neskončí v nevyžiadanej pošte neprečítaný?

Odpoveď na súhrn otázok je ľahká: diktátor Alexandr Lukašenko si objednal šialené zdôvodnenie únosu civilného lietadla. Odplata EÚ v podobe sankcií je opodstatnená. Lukašenko sa totiž dostal na úroveň teroristov z Hamasu. Nevystrelil síce raketu, aby sa zbavil svojho kritika Ramana Prataseviča, použil „len" lož a stíhačku. Jednoznačne však ako nástroje terorizmu.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Alexandr Lukašenko #Raman Pratasevič