Sputnik ex machina

Ruská vakcína Sputnik V je niečo ako deus ex machina moderného veku. Keď sa hrdina v antickej dráme dostal do neriešiteľnej situácie a dramatik nevedel nájsť riešenie, nad amfiteátrom sa pomocou mechanických zariadení zjavila postava niektorého božstva a situáciu vyriešila.

26.05.2021 20:00
debata (29)

Predstavenie sa skončilo, zaznel potlesk a ľudia sa porozchádzali. Výraz deus ex machina prežil ako široké označenie princípu náhleho a nečakaného riešenia rébusu.

Vakcína Sputnik V od začiatku pôsobenia na slovenskej politickej scéne prešla mnohými dejstvami drámy. Od jej nečakaného zjavenia sa nad nebom medzi Moskvou a Košicami, kde ju privítal sám vtedy premiér Igor Matovič, ktorý do poslednej chvíle veľké predstavenie tajil; cez rozbúrené vody slovenskej verejnej mienky ako aktér závažných geopolitických hier, bujných konšpirácií i zabudnutých fóbií; až po demisiu exministra zdravotníctva Mareka Krajčího, rozpad vlády pod „vedením“ Igora Matoviča a nadštandardnú cezhraničnú spoluprácu s Maďarskom pri minimálnej dokumentácii od výrobcu. To všetko pri mizanscéne neschválenia Európskou liekovou agentúrou EMA a Slovenského ústavu na kontrolu liečiv ŠÚKL, čo spôsobilo malú kultúrnu revolúciu. Aktér si zatiaľ tíško exspiroval v zákulisí v Šarišských Michaľanoch, až kým divadelní technici neoznámili, že deus ex machina je pripravený zasiahnuť od 7. júna. Dvestotisíc dávok dvojzložkovej vakcíny sa môže podať stotisíc ľuďom, a to veľmi rýchlo.

Otázne je, kde sa tých stotisíc ľudí nájde. Rozohratá politická vakcinačná vojna je v zásade smutno-smiešna. Vieme, že problémy spôsobujú i vakcíny schválené EMA, a vieme aj to, že i nimi sa rozohrávajú zápasy o sféry vplyvu, hlavne tam, kde je vakcín nedostatok. Motiváciou je pre veľkú časť najmä mladých ľudí potenciálne získanie tzv. Covid pasu, čo však pri Sputniku V nehrozí. Omieľaná argumentácia o tom, že je tu skupina ľudí, ktorá sa dá zaočkovať „iba“ ruskou vakcínou, tiež do veľkej miery stojí na vode. A ľudia v osadách sa očkovania na rozdiel od minulosti skôr boja.

Doba, keď bude Sputnik V schválený aj EMA, už zrejme nie je ďaleko. To však už bude slovenská dráma dlho po záverečnom aplause.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #ŠÚKL #Ema #Marek Krajčí #Sputnik V