Z parlamentu sa stal cirkus

Poslanec Tomáš Taraba, ktorý sa do Národnej rady vyšvihol na kandidátke kotlebovcov, počas mimoriadnej schôdze o tajnej schôdzke najvyšších predstaviteľov štátu minulý týždeň v útrobách Slovenskej informačnej služby (SIS) utrúsil, že by k nej mohol niečo povedať priamo bývalý šéf tajnej služby Vladimír Pčolinský.

26.05.2021 19:00
debata (31)

On však na tej schôdzke nebol, sedí totiž vo väzbe. Čo by mohol teda povedať a ako by sa dostavil do parlamentu? Trochu absurdné.

Aspoň pre bežného občana, nie však pre trojnásobného expremiéra Roberta Fica. Ten sa nápadu chytil a dal procedurálny návrh priamo v parlamente. A čuduj sa svete, poslanci ho schválili. S opozíciou hlasovala aj koaličná strana Sme rodina. Tá nominovala v minulosti Pčolinského do funkcie. Predseda strany a parlamentu Boris Kollár na margo toho povedal, že si vie predstaviť všetko, ale myslí si, že je nemožné, aby na utajované rokovanie parlamentu doviedli z väzby exšéfa SIS. Prečo teda hlasovali? Vysvetlil. Vraj to tak cíti, srdcom, a nezabudol k nemu teatrálne priložiť ruku. Druhý najvyšší ústavný činiteľ sa pri spravovaní štátu riadi citmi, zvlášť v takejto závažnej situácii. Nie rozumom a zákonmi. A nebude asi medzi našimi poslancami či vôbec politikmi sám.

Pčolinského advokát povedal, že do parlamentu by prísť mohol. Najprv by však predseda Národnej rady o to musel požiadať Generálnu prokuratúru. A Boris Kollár konal veľmi rýchlo. Veď ide o srdcovú záležitosť. Mal smolu, prokuratúra to obratom zamietla. Takže divadla, ako policajná eskorta väzobne stíhaného Pčolinského dopravuje do parlamentu, sa tak nedočkáme. Našťastie, bol by to nebezpečný precedens do budúcnosti.

Aj celá schôdzka najmocnejších bola prísne tajná. O tri dni o nej vedela celá krajina. Takže je dosť možné, že sa nakoniec dozvieme aj to, o čom sa na supertajnom stretnutí debatovalo.

Premiér Eduard Heger podľa Petra Pellegriniho na neverejnej mimoriadnej schôdzi dokopy nič nepovedal, iba urobil kázeň. Heger sa vyhovára, že poslancom v Národnej rade nemôže povedať, o čom na tajnom stretnutí hovorili. Ide o utajované informácie. Porušil by zákon, pretože takéto informácie majú právo poznať iba tí, ktorí ich od SIS dostávajú. Naopak, Pellegrini tvrdí, že ho Národný bezpečnostný úrad ubezpečil, že poslanci parlamentu sa môžu oboznamovať s informáciami až do úrovne prísne tajné. Majú teda podľa neho možnosť oboznámiť sa s rovnakými informáciami ako premiér. Mimoriadnu schôdzu preto radšej prerušili.

Nezabúdajme, že sme na Slovensku. Aj celá schôdzka najmocnejších bola prísne tajná. O tri dni o nej vedela celá krajina. Zo spisov unikajú utajované skutočnosti ako na bežiacom páse. Podľa toho, komu sa hodia. Takže je dosť možné, že sa nakoniec dozvieme aj to, o čom sa na supertajnom stretnutí debatovalo. Možno tak, ako o samotnej schôdzke. Účastníci to povedia svojim straníckym kolegom a tí to roznesú ďalej.

To nie je koniec absurdít. Boris Kollár okrem iného povedal aj to, že plénum Národnej rady si môže odsúhlasiť čokoľvek. To je asi pravda, iniciatíve našich poslancov sa medze nekladú. Zdá sa, že zdravý rozum a zákony nie sú pre nich prekážkou ani vodidlom. Nemali by však zabúdať, že parlament nie je trhovisko ani cirkus. Ten z neho začal robiť v minulosti Igor Matovič. Mnohí mu tlieskali, veď bojoval proti Smeru a Ficovi. Toto je jeho dedičstvo.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #SIS #Boris Kollár #Peter Pellegrini #Národná rada SR #Eduard Heger