Číra anarchia

Udalosti posledných dní občanov Slovenska presviedčajú o tom, že táto vláda je najväčším sklamaním, aké táto krajina vo svojej novodobej histórii zažila. Vládny štvorlístok vynieslo k moci vzopätie ľudí, ktorí už mali plné zuby korupcie. Teraz sa však ukazuje, že to na dobré vládnutie ani zďaleka nestačí. Navyše, protikorupčný étos sa s rôznymi kauzami začína strácať. Veľké očakávania tak postupne strieda veľké rozčarovanie...

27.05.2021 19:00
debata (14)

Aj tí najzarytejší voliči koalície už azda vidia, že takýto zúfalo nekompetentný „ansámbel“, sme vo vláde ešte nemali. Ono nestačí byť len slušný človek – čo je prípad končiaceho ministra pôdohospodárstva – ak má riadiť nejaký rezort, musí disponovať aj manažérskymi schopnosťami. Inak mu agenda prelezie cez hlavu, čo bol aj prípad Jána Mičovského.

Iným prípadom je „neviditeľná“ ministerka kultúry Natália Milanová. Po jej predchodkyni bola latka nastavená tak nízko, že každý čo len trochu schopný minister by bol absolútnou hviezdou. Nestalo sa. Milanová čím ďalej, tým viac pôsobí, akoby sa na tomto poste ocitla úplnou náhodou či skôr omylom.

Vládny štvorlístok vynieslo k moci vzopätie ľudí, ktorí už mali plné zuby korupcie. Teraz sa však ukazuje, že to na dobré vládnutie ani zďaleka nestačí. Navyše, protikorupčný étos sa s rôznymi kauzami začína strácať. Veľké očakávania tak postupne strieda veľké rozčarovanie…

Pritom Mičovský a Milanová sú len tým povestným vrcholom ľadovca. Minister školstva Branislav Gröhling, podpredseda vlády Štefan Holý či ministerka informatizácie Veronika Remišová – táto trojica je čistá katastrofa. Ľudia, ktorí nikdy nemali ani prekročiť prah ministerstva, ho predsa nemôžu riadiť! A tomuto všetkému velí nemastný-neslaný premiér, ktorý je len bábkou v rukách Matoviča.

Tak ako vláda zlyhala v boji s pandémiou a teraz hodlá krajinu enormne zadlžiť, zlyháva prakticky vo všetkom, na čo siahne – čoho dôkazom je aj aktuálny bezpečnostný škandál, ktorý nemá v histórii Slovenska azda obdobu. Tajné stretnutie najvyšších ústavných činiteľov na pôde SIS, z ktorého prenikajú na verejnosť rôzne informácie, ukazuje, že snaha o očistu verejného života na Slovensku sa aktérom vymkla úplne spod kontroly. Ľudia sú z toho zmätení a prestávajú rozumieť tomu, čo sa tu vlastne deje.

Ak by sa naozaj potvrdilo, že tu existuje nejaká „skupinka“, ktorá pomocou takzvaných kajúcnikov ovplyvňuje vyšetrovanie citlivých politických káuz, bola by to definitívna rana pre túto vládu.

Doteraz vždy, keď bolo najhoršie, Igor Matovič mohol vyrukovať s protiotázkou: „Vy chcete návrat Fica?“ Lenže nik nerobí pre návrat opozície k moci viac ako on, hoci je už „len“ ministrom financií.

Táto vláda, to je jednoducho číra anarchia! Ak sa bude konať referendum o predčasných voľbách, respektíve k nim dôjde v dôsledku tohto chaosu, ktorý tu zažívame, tak je viac než isté, že túto garnitúru to zmetie ako vlna cunami.

Vzápätí sa však vyroja noví spasitelia, ktorí majú zaručené recepty, ako treba vládnuť. Keď už nič iné, jedno ponaučenie z vlády Matoviča a Hegera by si mal každý zapamätať: Hlasom týchto vábničiek treba odolať, a najmä netreba mať nikdy veľké očakávania, pretože potom človek nebýva až tak veľmi sklamaný.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Igor Matovič