Zlomené srdcia

Kanadský predseda vlády Justin Trudeau sa po objavení masového hrobu s približne 250 deťmi z radov pôvodných Američanov na pozemku bývalej školy v meste Kamloops v provincii Britská Kolumbia vyjadril, že je to „bolestné pripomenutie hanebnej kapitoly dejín našej krajiny“.

30.05.2021 20:00
debata (18)

Internátna škola pre „Indiánov“ v Kamloopse bola najväčšou v systéme internátnych škôl, ktoré boli od konca 19. storočia povinné a mali za úlohu kultúrne asimilovať „domorodú“ mládež. Doposiaľ bolo celkovo exhumovaných 3200 detí.

Toto „poľudšťovanie červenokožcov“, aby sme si pripomenuli slovník dobre známy o. i. z dobrodružných románov, prežívalo vrchol v 50. rokoch minulého storočia, dávno potom, čo Valné zhromaždenie OSN v roku 1948 prijalo dohodu o zabránení a trestaní zločinu genocídy. Tým sa okrem fyzickej likvidácie rozumie aj spôsobovanie ťažkých fyzických a duševných porúch, vysídľovanie, násilné odvádzanie detí a pod. Kamloopska škola sa však naďalej riadila nepísaným, zato však hlboko funkčným zákonom „dobrý Indián, mŕtvy Indián“. Natoľko dôsledne, že najmladšie z nájdených detí mali len tri roky. Justin Trudeau dodal, že mu to láme srdce.

O zlomených srdciach sa v posledných dňoch hovorilo aj v Afrike. Francúzsky prezident Emmanuel Macron na návšteve Kigali po 27 rokoch uznal spoluzodpovednosť Francúzska za genocídu, ktorá sa v roku 1994 odohrala v Rwande, a ktorá nebola dostatočne zaujímavá ani pre európske mocnosti, ani pre OSN. A minister zahraničných vecí Nemecka Heiko Maas sa vyjadril, že jeho krajina žiada o odpustenie potomkov desiatok tisícov obetí, ktoré začiatkom 20. storočia v Namíbii vyvraždili nemeckí kolonisti. Belgický kráľ Filip sa pred rokom ospravedlnil za belgické masakre v Kongu. A to je ešte len začiatok.

Slová, slová… ale nebolo by vhodné brať vyjadrenia ľútosti na ľahkú váhu. Sú dôležitým svedectvom o zmenách myslenia, ktorými naša civilizácia prechádza od vnímania kolonializmu ako samozrejmosti k jeho reflexii. Ale nikto, kto dnes upriamuje svoju ľútosť na minulosť, by nemal zatvárať oči pred tým, že stáročná fyzická a kultúrna genocída, na ktorej sme vybudovali ekonomickú a politickú silu našej civilizácie, sa neskončila. Jedným z jej epicentier je momentálne brazílska Amazónia. A verte či neverte, naozaj to nie je skúsenosť argumentačne vyvážiteľná utrpením z radov na mandarínky a povinným učením azbuky.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #genocída #amazónia #Justin Trudeau #Kamloops #severoamerickí Indiáni #genocída v Rwande