Kde sa dvaja bijú...

Priatelia buďme, dlhy si plaťme. "Veř, ale komu věříš, měř." Takéto a podobné príslovia sa viažu na vzťahy medzi priateľmi. Medzi politickými spojencami to platí niekoľkonásobne viac, a medzi tajnými službami ani nespomínajúc.

31.05.2021 20:00
debata (3)

To, že americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) odpočúvala aj vysokých nemeckých politikov, nie je až také tajomstvo. Keď v lete 2013 vrcholil škandál s americkým whistleblowerom Edwardom Snowdenom, ktorý zverejnil tisícky informácií o utajovanom celosvetovom sledovaní telefónov a elektronických komunikačných liniek zo strany bezpečnostných služieb USA, Angelu Merkelovú rozčúlilo, že NSA sa „napichla“ aj na jej mobilný telefón. Podľa vtedajších slov nemeckej kancelárky by mala dohoda o spoločných spravodajských štandardoch zabezpečiť, aby sa neuskutočňovala žiadna forma vzájomnej špionáže medzi štátmi Európskej únie. Špicľovanie medzi kamarátmi, to teda nie.

Teraz sa však ukázalo, že tajným službám USA pomáhalo odpočúvať priamo Dánsko. Dánska zahraničná a vojenská tajná služba FE dala NSA k dispozícii priamo odpočúvaciu stanicu pri Kodani so širokými možnosťami „napichnutia“ na politikov viacerých západoeurópskych krajín. Nemecká vláda o tom „netušila“. Disident Snowden k tomu zo svojho azylu ironicky dodáva, že Joe Biden je isto pripravený odpovedať, nakoľko bol pri koreňoch škandálu prítomný od začiatku.

Nemecká vláda o priateľských spôsoboch dánskej FE pravdepodobne naozaj netušila, ale možno si spomenula, že už v roku 2015 vyplávalo na povrch, že aj nemecká tajná služba BND si preveruje kamarátov: na jej zozname bola takmer každá európska vláda, no zo strany európskych tajných služieb vládlo ticho. Dáni ho teraz prelomili. A tak skôr ako pekné slová o úprimnosti medzi priateľmi tu platí staré preverené – kde sa dvaja bijú, tretí víťazí.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #NSA #Barack Obama #Angela Merkelová #edward snowden #FE