Matovičove daňové eskapády

Najprv veľký tresk, zmätky, zvady a potom... ticho. A to i napriek tomu, že samotný minister financií Igor Matovič sa dušoval, že detaily o ohlásenej reforme daní a odvodov zverejní do dvoch týždňov. Tie ubehli ešte niekedy v polovici uplynulého mesiaca. No ani tlačový odbor ministerstva financií už vyše týždňa na obligátnu otázku „Kedy?“ neodpovedá.

03.06.2021 19:00
debata (3)

Začiatkom mája, keď daňovo-odvodové vody rozvíril Matovičov veľký tresk, sa zdalo, že je všetko viac-menej jasné. Odvtedy sa viac ako tri piliere reformy von z rezortu financií nedostali. Jasné je len, že bude (vraj) 200 eur na dieťa pracujúcich rodičov a stovka pre zvyšné deti za podmienky, že chodia riadne do školy. A k tomu (vraj) jedna daň a jeden odvod, a (údajne) i rovnaká záťaž bez rozdielu, či je človek zamestnanec, či živnostník. (I keď ktohovie, či nemá Matovič v talóne nejakú atómovú úpravu.)

Ako bude teda reforma vyzerať? Nikto netuší, a ak tuší, tak mlčí. Ostatne, nateraz nie je jasné ani to, či sa do konečnej verzie dostane sporná 25-percentná sadzba dépeháčky. Matovič opakovane popiera, že by k takémuto zvýšeniu pristúpil. (Naposledy v pléne pri rozprave o rekordnom navýšení výdavkov v tohtoročnom rozpočte.) A to i napriek tomu, že ešte pred ohlásením veľkého tresku popísal litánie o potrebe pomoci osamelým matkám a zahmlieval i o navýšení sadzby. Na revanš minister hospodárstva a šéf liberálov Richard Sulík opakovane vyhlásil, že minister financií hovoril práve o čísle 25, a ak to popiera – klame.

S dvadsaťpäťkou však počíta aj uniknutý návrh z dielne Matovičových ľudí. Isté je len jedno, nedá sa rozdávať tam, kde nič nie je. A ono nestačí len výdavky nafúknuť a pretlačiť si to v parlamente, niekde veru treba nájsť i príjmy.

Sú to len základné počty – ak niekto vloží jednou rukou do vrecka dve stovky a druhou vytiahne tri, výsledok je stále mínusový. Mení sa len to, na koho sa obabraný jedinec nahnevá. Ak by štát zvýšil dane zo zárobku – čo sa nechystá, tak by sa ľudia nazlostili na Matoviča. Ak však viac zdaníme len živnostníkov, čo majú úľavy, tak si to predsa zaslúžili…

Pri pohľade na vynovený rozpočet je nejednému ekonómovi ťažko, a nemusí byť ani liberál. Vo vzduchu totiž nevisí o nič menej ako takmer 12 miliárd eur. Pritom už i pôvodných vyše osem bolo na pováženie. A nie, nestačí vytiahnuť kartu o záchrane životov. Tento argument žiaľ stojí na vode. Predsa len, pomoc tu mala byť skôr – rýchlejšia a výraznejšia, ak chceme takto obhajovať Matovičovo rozpočtové plátanie. Ono totiž – a nejde o žiadnu novinku – obrovské zadlženie tie životy chtiac-nechtiac ovplyvní. A v pozitívnom zmysle to veru nebude. A nepomôže tomu ani fňukanie a vyviňovanie sa, pán minister financií. Sú to totiž len a len základné počty – ak niekto vloží jednou rukou do vrecka dve stovky a druhou vytiahne tri, výsledok je stále mínusový. Mení sa len to, na koho sa obabraný jedinec nahnevá.

Ak by štát zvýšil dane zo zárobku – čo sa nechystá, tak by sa ľudia nazlostili na Matoviča. Ak však viac zdaníme len živnostníkov, čo majú úľavy, tak si to predsa zaslúžili… Ak by išla hore dépeháčka, tak na vine budú zlí obchodníci – veď to boli oni, čo zvýšili ceny. Keď mestám vezmú príjmy z dane z domov a bytov, ľudia za neopravené cesty, nefungujúce verejné osvetlenie či rozpadávajúce sa detské ihriská nebudú nadávať štátu. Zlíznu si to starostovia a primátori. A kto bude takto z kola von?

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #daňová reforma #daňovo-odvodová reforma