Ide o Mikulca či o Fica?

Smer podá návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady, na ktorej chce odvolať ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Odvolávať nechce hneď, ale až počas riadnej schôdze parlamentu, ktorá sa začne 15. júna. Predseda Smeru Robert Fico zatiaľ potvrdil 26 podpisov poslancov. Získať potrebných 30 podpisov nebude určite problém.

04.06.2021 19:00
debata (50)

Dôvod na odvolávanie sa zdá na prvý pohľad jasný: dianie v bezpečnostných silách. Rozbehol sa totiž kolotoč zatýkania, v ktorom sa už takmer nikto nevyzná. Nevieme, čo je a čo nie je pravda, čo sú výmysly kajúcnikov a k čomu existujú aj dôkazy. Od ministra Mikulca by sme v situácii, v ktorej sa občania strácajú, očakávali, aby prevzal taktovku a snažil sa veci vysvetľovať či ich aspoň usmerňovať. On zväčša mlčí a odpovedá vyhýbavo. Zdá sa, že sa iba vezie ako pasívny pasažier na vlne udalostí.

Pripomeňme si, že tento bývalý riaditeľ Vojenskej spravodajskej služby (VSS) za vlády Ivety Radičovej sa k ministerskej stoličke dostal ako slepý k husliam. Hovorilo sa, že na ministerskú stoličku by mohol zasadnúť buď súčasný minister práce Milan Krajniak (Sme rodina), alebo Gábor Grendel z OĽaNO.

Najhorší scenár je ten, keď sa ukáže, že všetky zatiaľ verejne známe obvinenia sú pravdivé. Pretože neklamme si, že za minulých vlád bolo všetko s kostolným poriadkom.

Lenže vzťah medzi Smerom, či skôr priamo Ficom a Mikulcom má svoju históriu. Ako šéf VSS vypracoval správu o tunelovaní VSS a Vojenského obranného spravodajstva, ktoré viedol blízky človek Roberta Kaliňáka, za prvej Ficovej vlády. Po nástupe jednofarebnej vlády Smeru ho NAKA obvinila z ohovárania, zo sabotáže a z ohrozenia utajovaných skutočností. Práve NAKA zastavila jeho auto, kde sa z ničoho nič našli utajované skutočnosti. Mali byť nastrčené s cieľom Milkulca diskreditovať. V roku 2019 bol právoplatne oslobodený spod všetkých obvinení. Dnes je to opäť NAKA, ktorá nadránom zatýka kdekoho. Kde má Mikulec istotu, že nepoužívajú rovnako pochybné metódy, ako sa stalo v jeho prípade?

Aj renomovaný český bezpečnostný analytik Andor Šándor pre Pravdu povedal, že môže ísť o vojnu medzi policajtmi či o súperenie medzi nejakými skupinkami policajtov a príslušníkov SIS. Preto chápe, že verejnosť musí byť z toho všetkého zhnusená. Neverí však, že by všetci z toho množstva obvinených boli trestne stíhaní neprávom. Aj on však upozorňuje, že systém kajúcníkov môže byť veľmi nebezpečný.

V prípade kajúcnikov nemusí ísť totiž iba o to, že sa v nich pohlo svedomie, či o kalkul s čo najnižším trestom. Ľahko sa môže stať, že po získaní slobody sa odsťahujú do zahraničia a po čase, napríklad pri súdnom pojednávaní, svoje výpovede spochybnia. A kto ich potom dostane na Slovensko?

Najhorší scenár je ten, keď sa ukáže, že všetky zatiaľ verejne známe obvinenia sú pravdivé. Pretože neklamme si, že za minulých vlád bolo všetko s kostolným poriadkom. Domôcť sa spravodlivosti bolo takmer nemožné. Podľa Mikulca kajúcnici hovorili o tom, ako sa zo Slovenska vynášali milióny a státisíce mesačne lietadlami do Dubaja. Je to za hranicou uveriteľnosti. Nemôže to byť však ten pravý dôvod, prečo Smer ide odvolávať Mikulca?

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #vojenské spravodajstvo #odvolávanie #SIS #NAKA #Národná rada SR #Roman Mikulec #Vladimír Pčolinský